Onderstaand een aantal artiesten die zingen over dit mooie eiland.........Ameland 

Het eerste volwaardige studio-album van Martijn van der Zande is een collectie sfeervolle Nederlandstalige nummers van deze doorgewinterde singer/songwriter. De nummers op het album zijn meer dan ooit karakteristiek voor Martijn’s werk tot nu toe. Uit samenwerking met multi-talent en producer Harmen Ridderbos ontstaat een authentiek geluid dat zich onderscheidt door gebruik van echte instrumenten en verrassende arrangementen die tot in detail zijn uitgewerkt. De belofte van de avond is een album dat vanuit wisselend perspectief verhaalt over mensen die op zoek zijn naar vervulling en alles wat er kan gebeuren na het ondergaan van de zon. De melodieën zijn pakkend, troostend en warm. Elke liedje op het album heeft een achtergrond, een reden om er te zijn en ademt zijn eigen, indringende sfeer uit.

De eerste single van dit album, die op 28 mei 2021 uitgebracht wordt, is ‘Kade van Nes’. Een lied ter ere van zijn oma, het vieren van vakantie in Nederland en het doorvoelen van de liefde voor elkaar! Omstreeks september 2021 komt de tweede single uit.

bron: website https://www.martijnvanderzande.com/

 

Spotify: https://spoti.fi/2SEt8le

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Zixtu0dE894

De vondeling van Ameland is een lied van Boudewijn de Groot op tekst van Freek de Jonge. De door De Groot uitgevoerde versie is afkomstig van de compact disc Het eiland in de verte uit 2004. Het lied vertelt het verhaal van een aangespoelde vondeling op Ameland, die zich meer thuis voelt in de zee dan op het eiland zelf. Uiteindelijk loopt de ex-vondeling vanaf het strand de zee (weer) in en verdrinkt. Het lied werd eerder al uitgevoerd door Freek de Jonge zelf, in zijn theatervoorstelling Parlando uit 2002, waarin hij samen met het Metropole-Orkest optrad. In 2002 verscheen deze voorstelling tevens op cd. In de versie van De Jonge wijkt de tekst op kleine punten af van die zoals gezongen door De Groot (bijvoorbeeld De vondeling die spotte met de wind i.p.v. ... die schreeuwde als de wind en Zee, zon, wind i.p.v. Zee, wind, zon)

bron: Wikipedia

Ameland, Ameland, wat is er met jou aan de hand, boren ze maar in je zand ,me Ameland, mooi Ameland
wie er nu komt, die kent het niet, allemaal mannen die je ziet, wat 'n drukte daar op het strand, van Ameland, mooi Ameland, Ameland, Ameland

wat is er met jou aan de hand, boren ze maar in je zand, me Ameland, mooi Ameland
er zit olie en er zit gas, het is er niet meer wat het was, nu is het met de rust gedaan. op Ameland, arm Ameland
Ameland, Ameland, wat is er met jou aan de hand, boren ze maar in je zand, me Ameland, mooi Ameland
boren ze maar in je zand, me Ameland, arm Ameland, boren ze maar in je zand, me Ameland, arm Ameland

HAMM – De Duitse indierockband Kapelle Petra uit Hamm heeft een lied opgenomen over een vakantieliefde, opgedaan tijdens een vakantiekamp op Ameland. Kapelle Petra maakt goed humeur-muziek. Het nummer over Ameland is uitgebracht als Zomer in de cyclus De Vier Jaargetijden van Kapelle Petra.

De band is in 1996 opgericht en het trio treedt regelmatig op festivals en feesten op.
Gitarist en zanger is Guido Scholz, bassist en zanger is Rainer Siepmann, die ook op orgel speelt en Markus Schmidt doet slagwerk enbespeelt het orgel.

En wat zegt Kapelle Petra over Ameland? 
"Ameland, een Nederlands Waddeneiland, een geliefde bestemming voor families, kampeerders, schoolkampen en vakanties.
Een verlangen naar de zomer komt boven borrelen, zin in de zee en ook beetje romantische nostalgie, als je aan je eigen zomerkamp terugdenkt."

 

bron persbureau Ameland

Ik was nog jong en liep langs de haven ,heel alleen mijn ouders kwijt.Mijn vader was op zee gebleven ,en mijn moeder weggekwijnd.
Ik trok toen in bij een schipper,ik vroeg aan hem ,zeg kan ik meeNu vaar ik net zoals mijn paen ik ben dan ook vaak op zee..
refrein
\Als ik het eiland zie waar ik woon aa de waterkant Waar ik geboren ben , op het mooie Ameland Waar ik mijn jeugd doorbracht
en in mijn hart alleen aan jou heb gedacht voelde ik mij thuis , in mijn eigen huis waar ik jou toch vind na een lange reis ..

Het was een nacht , de zee was onrustig Golven beukten tegen ons schip. Ik dacht aan jou je was zo gelukkig
en mijn zoon kan hij het wel aan Gelukkig ging de storm weer liggen en dan besef ik hoe ik verlang Naar dat eiland in de Noordzee
waar ik jou in mijn armen nam 
refrein

Als ik het eiland zie Waar ik woon aan de waterkant Waar ik geboren ben ,op het mooie Ameland waar ik mijn jeugd doorbracht
en in mijn hart alleen aan jou heb gedacht voelde ik mij thuis , in mijn eigen huis Waar ik jou toch vind na een lange reis
instrumentaal

......

Lied über Ameland

Amelandlager Detmold - Es ist Sommer am Meer

Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda (1983) is liedschrijver en zanger die probeert het Leven te vangen in liedjes. Hij heeft sinds 2006 verschillende cd's uitgebracht en door heel Nederland concerten en voorstellingen gegeven. Zijn eerste albums bevatten liederen die ontstaan zijn vanuit zijn kerkelijke achtergrond.  Naast dat hij optreedt met eigen werk is Matthijn actief als (lied)schrijver voor andere artiesten.