De reddingboot

LANCERING PAARDENREDDINGBOOT.

Een aantal keren per jaar word er  een demonstratie gegeven hoe vroeger de paardenreddingsboot werd gelanceerd.

Tegenwoordig gaat dit uiteraard heel anders in de ballumerbocht legt permanent een snelle reddingsboot met 2000 pk. Deze boot kan met al zijn moderne apparatuur 24 uur per dag en 365 dagen per jaar op een veilige manier meteen uitrukken.

Vroeger (tot 1988) ging dit heel anders, door de stoomfluit van de melkfabriek werden de lokale boeren en de bemanning op de hoogte gesteld dat er een alarm was. Deze boeren lieten dan meteen al hun werk vallen en gingen met hun paarden naar het boothuis, de paarden werden ingespannen en de reddingsboot naar het water gebracht.

Op een open houten boot  met slechts 54pk en met als enige navigatie middel een kompas, gingen de bemanning op weg naar het schip dat in de problemen was.

 

 

Demonstratie paardenreddingboot

Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee.

De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft. Het herinnert aan vroegere tijden, want als er tegenwoordig een schip in nood is vaart de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit. 

De demonstratie start vanuit het boothuis bij het maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand, zuidwest van Hollum, aan het einde van het Tjettepad.

In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus zijn de demonstraties van de paardenreddingsboot tot nader order komen te vervallen.

Bekijk de maatregelen op de VVV-site of klik hier

Schema  Demonstratie Paardenreddingboot 2021

  • schema nog niet bekend

 

Data en tijden onder voorbehoud richtlijnen Corona
De start is vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 te Hollum, de demonstratie vindt plaats op het strand Suudwest van Hollum, einde Tjettepad.   

Arrangementen

Speciaal voor de demonstratie van de paardenreddingboot hebben wij een leuk dagarrangement samengesteld. Liever een paar dagen van Ameland genieten? Boek dan via de VVV een verblijfsarrangement.

De demonstratie start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand zuid/west van Hollum, einde Tjettepad.

Naast de reddingbootovergang is een pad aangelegd dat leidt naar een uitkijkplatform. Vanaf hier kunnen rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn de tewaterlating van de reddingboot bekijken.  

 

Busvervoer
Het is mogelijk om met de bus naar de lancering van de paardenreddingsboot te gaan. De bus vertrekt vanuit het dorp Buren en stopt onderweg bij ieder dorp bij meerdere haltes op Ameland. 

Boot
Eens vanaf het water de demonstratie van de paardenreddingboot bekijken? Dat kan ook! Stap dan aan boord bij de m.s. Zeehond, Robbenboot m.s. Ameland of Schuurman Charters.

 

Hoe hebben jullie deze attractie bekeken?

Rating: 3.6 sterren
30 stemmen