De reddingboot

LANCERING PAARDENREDDINGBOOT.

 

 

 

Een aantal keren per jaar word er  een demonstratie gegeven hoe vroeger de paardenreddingsboot werd gelanceerd.

Tegenwoordig gaat dit uiteraard heel anders in de ballumerbocht legt permanent een snelle reddingsboot met 2000 pk. Deze boot kan met al zijn moderne apparatuur 24 uur per dag en 365 dagen per jaar op een veilige manier meteen uitrukken.

Vroeger (tot 1988) ging dit heel anders, door de stoomfluit van de melkfabriek werden de lokale boeren en de bemanning op de hoogte gesteld dat er een alarm was. Deze boeren lieten dan meteen al hun werk vallen en gingen met hun paarden naar het boothuis, de paarden werden ingespannen en de reddingsboot naar het water gebracht.

Op een open houten boot  met slechts 54pk en met als enige navigatie middel een kompas, gingen de bemanning op weg naar het schip dat in de problemen was.

 

 

Demonstratie paardenreddingboot

Tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee.

De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft. Het herinnert aan vroegere tijden, want als er tegenwoordig een schip in nood is vaart de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit. 

De demonstratie start vanuit het boothuis bij het maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand, zuidwest van Hollum, aan het einde van het Tjettepad.

 

 

Demonstratieschema Paardenreddingboot 2024

Maandag 19 februari – 16.00 uur
Zaterdag 30 maart – 11.00 uur
Donderdag 2 mei – 17.00 uur
Zaterdag 18 mei – 17.00 uur
Zaterdag 22 juni – 11.00 uur
Woensdag 17 juli – 19,00 uur
Zaterdag 27 juli – 16.00 uur
Woensdag 14 augustus – 17.00 uur
Donderdag 29 augustus – 19.00 uur
Maandag 16 september – 19.00 uur
Zaterdag 26 oktober – 17.00 uur
Maandag 23 december – 14.00 uur

Data en tijden onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden.

 

De start is vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 te Hollum. De demonstraties vinden plaats op het strand Zuid-West van Hollum aan het eind van het Tjettepad.

Het bijwonen van de demonstratie Paardenreddingboot is gratis. Gedurende de demonstratie wordt collecte gelopen ten behoeve van de Stichting Paardenreddingboot. U kunt contant of via een QR-code digitaal doneren.

 

Paardenreddingboot vaart uit 

 

HOLLUM - Op Ameland is een reddingboot gestationeerd die door paarden naar zee wordt getrokken. De tewaterlating van de paardenreddingboot is een belevenis. Tien paarden denderen met de boot door het dorp naar het Zuidwest.

Vier paarden aan weerszijden van het onderstel lanceren de boot. De paarden worden losgekoppeld van het onderstel en lopen terug naar het strand. Daarna wordt het onderstel uit het water getrokken. De boot ligt dan al te water en vaart een rondje. Deze reddingboot, de Abraham Fock, vaart niet meer uit om schepen in nood bij te staan en mensen te redden.

Daarvoor vaart de modern geoutilleerde KNRM boot uit, die in de Ballumerbocht permanent vaarklaar ligt.


De paardenreddingboot gaat uit om te demonstreren hoe het vroeger ging.

Op 14 augustus 1979 ging het mis. Tijdens de actie verdronken acht paarden.
Van deze geschiedenis werd een stripboek vervaardigd.
Het onderwerp werd ook een onderdeel van de op Ameland opgenomen familiefilm Penny's Shadow.

Na training en oefening werd niet lang na die fatale dag de reddingboot op de vertrouwde manier in zee getrokken.
⇒ lees hier meer over de  Paardenreddingboot

Voor de verdronken paarden is een grafmonument opgericht. Het span van acht heeft bij het oude reddingbootpad bij Hollum een graf gekregen.

Het Maritiem Centrum Abraham Fock laat de geschiedenis van het reddingswezen op Ameland zien. Het museum is in het boothuis van de paardenreddingboot gevestigd. Het museum staat bol van de zijn interessante voorwerpen en er zijn spectaculaire films over de reddingboot te zien.

De start is vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum “Abraham Fock” aan de Oranjeweg 18 te Hollum, de demonstratie vindt plaats op het strand Suudwest van Hollum, einde Tjettepad.   

Arrangementen

Speciaal voor de demonstratie van de paardenreddingboot hebben wij een leuk dagarrangement samengesteld. Liever een paar dagen van Ameland genieten? Boek dan via de VVV een verblijfsarrangement.

De demonstratie start vanuit het boothuis bij het Maritiem centrum "Abraham Fock" aan de Oranjeweg 18 in Hollum. De lanceringen vinden plaats op het strand zuid/west van Hollum, einde Tjettepad.

Naast de reddingbootovergang is een pad aangelegd dat leidt naar een uitkijkplatform. Vanaf hier kunnen rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn de tewaterlating van de reddingboot bekijken.  

 

Busvervoer
Het is mogelijk om met de bus naar de lancering van de paardenreddingsboot te gaan. De bus vertrekt vanuit het dorp Buren en stopt onderweg bij ieder dorp bij meerdere haltes op Ameland. 

Boot
Eens vanaf het water de demonstratie van de paardenreddingboot bekijken? Dat kan ook! Stap dan aan boord bij de m.s. Zeehond, Robbenboot m.s. Ameland of Schuurman Charters.

 

Hoe hebben jullie deze attractie bekeken?

Rating: 3.6428571428571 sterren
42 stemmen