Het wordt weer een Zomer vol kunst!

Naast de nieuwe permanente expositie van de Amelander Musea die over religieus erfgoed van ons eiland gaat, vult de veelzijdige expositie van Amelander Kunstenaars opnieuw de prachtige historische ruimte van het vernieuwde Amelander Cultuurmuseum.

Ruim zestig bekende en onbekende kunstwerken van 22 Amelander Kunstenaars worden hier gedurende vier maanden tentoongesteld.

Het museum is vanaf heden dagelijks open van 13.00 tot 17.00 en is bemand door de Amelander Kunstenaars. Van harte welkom!

Deelnemers en info vind je op de website: https://www.amelanderkunstenaars.nl/cultuurmuseum

Bron: Stichting Amelander Musea

 

Vanaf 1 juli in de middag is het Amelander Cultuurmuseum weer geopend voor publiek. We heropenen met de Zomer vol Kunst!


Amelander Kunstenaar Gonneke Braakman:

‘Ik ontdek elke dag weer iets nieuws op het eiland’

 

Bron:  In gesprek met | Persbureau Ameland (persbureau-ameland.nl)

 

Ameland oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op mensen. Dat het eiland veel kunstenaars trekt is dan ook niet zo gek. De kenmerkende geur van het Wad, de uitgestrekte stranden waar je verstilling kunt vinden, de lichtinval op het water en de afwisselende natuurgebieden zijn een bron van inspiratie. De Amelander Kunstenaars leggen de magie van het eiland vast in schilderijen, sculpturen en fotografie.

De komende periode gaan we met verschillende Amelander kunstenaars in gesprek. De eerste kunstenaar die we spreken in deze reeks is Gonneke Braakman(1954). 

‘Hoewel ik geen geboren Amelander ben, is het eiland toch alweer bijna een halve eeuw mijn thuis. Nu ben ik met pensioen, maar ik heb altijd in het onderwijs gewerkt. Zo ben ik ook op Ameland terecht gekomen. Ik ging hier op de basisschool aan de slag en ben altijd op het eiland gebleven.
Ik schrijf met veel plezier voor de Amelander, en een jaar of zes geleden werd ik gevraagd of ik mij wilde aansluiten bij de Amelander Kunstenaars.
De Amelander Kunstenaars bestaan sinds 2011. Het is een collectief van 30 kunstenaars. Drie jaar geleden hebben we dan ook ons tienjarig bestaan gevierd met een expositie in het Natuurcentum Ameland. We werken inmiddels samen met de Amelander musea en hebben tijdens Kunstmaand Ameland in november onze eigen expositie locatie bij Ritskemoei, de kampeerboerderij van de familie Metz in Buren aan de Kooiweg.’

‘Wij opereren als groep grotendeels zelfstandig. We hebben sinds kort onze eigen panelen en verlichting en suppoosten zelf bij onze expositie(s). De familie Metz is -eigenlijk- onze “hoofdsponsor”, samen met verschillende andere bedrijven op het eiland die ons helpen de exposities te verwezenlijken. Wat dat betreft verkeren wij in buitengewoon plezierige omstandigheden.
De kunstenaars zijn tijdens de exposities dus ook vaak aanwezig op de locatie. Daardoor kan de bezoeker echt met de kunstenaar in gesprek gaan.
De afgelopen dertien jaar heeft onze groep kunstenaars zich steeds verder ontwikkeld. Er wordt prachtig werk gemaakt dat heel divers is. Van schilderijen en sculpturen tot keramiek en foto’s. Het is geweldig dat we steeds meer mooie reacties krijgen en dat er veel verkocht wordt.’

 

Meisje op het strand in Hollum, Ameland

 

Ze noemen mij ook wel een bomengek

‘Ameland is voor mij een prachtige plek, waar ik elke dag weer iets nieuws ontdek. Met mijn twee hondjes loop ik door het bos en dan verwonder ik mij over van alles. In 2013 was er een hevige westerstorm waardoor de bomen als luciferstokjes omvielen. Dat vond ik zo’n indrukwekkend gezicht. Dat wil ik dan vastleggen.
En afgelopen winter heeft het zo vreselijk geregend dat er meren zijn ontstaan in het bos, die er eerder niet waren. Daar sta ik dan echt met verbazing naar te kijken en dan weet ik al: hier maak ik een schilderij van.
Mijn werk is figuratief. Ik word getrokken door wat ik tegenkom. Daar ga ik helemaal niet bewust naar op zoek, het overkomt me gewoon. Dat hoeft helemaal niet ver van huis te zijn, want ik woon in een commandeurshuisje en dat heb ik al vijf keer geschilderd, in alle seizoenen. Ik hou sowieso erg van de Amelander huisjes.
Maar de mensen op het eiland inspireren mij ook. Ik maak dan ook wel portretten van Amelanders. Zo schilderde ik Pieter Smit, de directeur van de Kunstmaand, tijdens het jubileumjaar. Ik benader ook weleens mensen die ik karakteristiek vind en die ik graag zou schilderen.
En ik heb iets met bomen. Bij mij in de straat noemen ze me wel een bomengek. Dan sta ik weer te genieten bij de iepen in onze straat. Ook achter ons huis staan twee grote iepen. Ik zou mij niet kunnen voorstellen dat die er niet zouden zijn. Bomen zijn
mij erg dierbaar.’ 

 

‘Oude Amelander schuur’

‘Als ik dan aan het wandelen ben en ik zie iets waar ik iets mee heb, of het licht is erg mooi, dan maak ik daar een foto van. Later ga ik dan kijken naar die foto, om te ontdekken of ik er iets van kan maken. Meestal werk ik met olieverf op groot formaat doek.
Het schilderen doe ik in mijn atelier. We hadden het geluk dat we een stukje mochten aanbouwen aan ons huis en dat werd mijn werkplek. Dat is fantastisch, want dan kan ik alles lekker laten liggen en meteen weer aan het werk als ik daar aan toe ben. Overdag ben ik meestal buiten. Dan werk ik in onze grote groentetuin terwijl de kippen om me heen scharrelen, of ik loop met de honden. ’s Avonds zet ik dan de daglichtlamp aan en dan ga ik aan de slag.’

Ameland is mijn muze

‘Mijn werk is honderd procent geïnspireerd door Ameland. Als ik op vakantie ben, maak ik ook wel wat, met pastel of krijt. Maar dat is niet wat ik exposeer. Je kunt wel zeggen dat Ameland mijn muze is. Ik word enorm door het eiland geïnspireerd. Voor mij ligt die inspiratie niet op het wad of het strand. Dat vind ik te kaal, dan gebeurt er, in mijn ogen, te weinig. Er moet iets zijn waar de focus op ligt. Dat kan van alles zijn. Amelanders herkennen vaak ook direct de plek die ik geschilderd heb. Zo heb ik de schuur geschilderd bij de eendenkooi. Het licht viel daar heel mooi op en er stonden wat bomen bij. Het is helemaal niet een opvallende of per se bijzondere plek. Toch herkende men het meteen.
Ik word vaak gegrepen door de natuur die van alles uitspookt en haar eigen gang gaat. Zoals die spontane bosmeren, waar je niet alleen bomen boven maar ook in de weerspiegeling van het water ziet. Er zwemmen zelfs eenden in het bos. Dat vind ik fascinerend en hoewel ik dan altijd denk dat ik dat helemaal niet kan schilderen, lukt het uiteindelijk toch.
Het is ook een proces dat continu doorgaat. Want hoewel ik nu bezig ben met een schilderij, ben ik in mijn hoofd alweer bezig met een ander. Toch zal dat nog even moeten wachten, want ik kan zo een half jaar of driekwart jaar bezig zijn met een schilderij.
Mijn kunst maak ik zodat je kunt wegdromen bij een plaatje. Ik probeer er een gevoel mee op te roepen. Ook is het voor mijzelf een manier om herinneringen vast te houden. Zo heb ik in mijn kamer bijvoorbeeld een schilderij hangen dat mij herinnert aan een goede vriendin die overleden is. Of maak ik een schilderij van een oud huisje dat een aantal maanden later afgebroken blijkt. Dan heb ik de herinnering vastgelegd en blijft het toch nog enigszins voortbestaan. Het doet soms ook best wel zeer om een schilderij te verkopen. Het is een hele eer, maar het is ook afscheid nemen.’

 

Bij de BP-plas in Ballum op Ameland


Trots

‘Toen ik op de middelbare school zat deed ik eigenlijk niets anders dan tekenen. Mijn examen leverde voor het kunstvak dan ook een 9 op, wat net genoeg was om de rest op te krikken. Daarna ben ik een opleiding gaan volgen om les te kunnen geven op de basisschool. Ik werd juf, kreeg een gezin en een baan. En hoewel ik nog wel tekende, was ik vooral met heel veel andere dingen druk. Uiteindelijk heb ik wel heel bewust de keuze gemaakt om mij toe te leggen op het schilderen. Dat ben ik toen zo veel mogelijk gaan doen. Ik ben autodidact en ontdek nog steeds elke dag nieuwe dingen. Ik ben ook een beetje te eigenwijs om op les te gaan en vind het juist leuk om steeds nieuwe manieren en technieken te onderzoeken.
Daarna ben ik in de organisatie van de Amelander Kunstenaars gerold. Ik houd mij onder andere bezig met de organisatie. En zo doen verschillende kunstenaars weer verschillende dingen voor de groep. Valta, een van de Amelander Kunstenaars, heeft bijvoorbeeld onze geweldige website voor ons gemaakt, zodat we ook op die manier mensen kunnen bereiken met ons werk.
Ik vind het heel leuk om alle kunstenaars zo te zien opbloeien. Ze zijn gedreven, en ze maken prachtige kunst. Het mooie van Ameland is dat het elke dag weer anders is. Dat zie je ook terug in het werk. We zijn met dertig kunstenaars, maar iedereen maakt weer iets anders. Ik ben daar heel trots op.’

De volgende expositie van de Amelander Kunstenaars “Zomer Vol Kunst” staat gepland van 1 juli tot en met medio oktober, wanneer Het Amelander Cultuurmuseum aan het kerkplein in Nes weer open gaat voor bezoekers. Ook tijdens deze expositie zijn er kunstenaars aanwezig om te vertellen over hun werk. 

Kijk ook op https://www.amelanderkunstenaars.nl/

 

Bron:  In gesprek met | Persbureau Ameland (persbureau-ameland.nl)


Ateliers & Kunstenaars

Erik de Vos

"ART IS THE MOST INTENSE MODE OF INDIVIDUALISM THAT THE WORLD HAS KNOWN."

OSCAR WILDE

 

Onder de naam Erik's Arts & Cards toont Erik de Vos (op zijn websites ) een deel van zijn werk. Van schilderijen tot kunstkaarten. Daarnaast vindt je hier ook kaarten met Ameland als inspiratiebron.

Voor meer info, opmerkingen of bestellingen kun je gebruikmaken van het contactformulier op deze Erik de Vos website.

 

Ameland op kaart (website)

Ooit is Erik begonnen met het maken van kaartjes. Acryl, vernislaagje erop. Het was een spiegeling van zijn grotere werk. Op een gegeven moment kreeg hij twee andere inspiratiebronnen, Drenthe en Ameland. Omdat de vraag naar de kaartjes m.b.t. Ameland groter werd dan hij had voorzien heeft  hij besloten om er een aantal op een aparte webpagina te zetten.  

Erik probeert zoveel mogelijk weg te laten om zo tot de essentie te komen.

Volgens Aristoteles is het doel van de kunst niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk...dat is de echte werkelijkheid.

Het is een overgang, de "missing link" tussen abstractie en figuratie. Hij laat zich sturen door zijn gevoel, intuïtief werken.

Af en toe werkt hij heel abstract, dan weer figuratief. De schoenmaker blijft niet altijd bij zijn leest.

Schilderijen

Op de website geeft Erik uitleg over de verschillende schilderijen deze kan je hier bekijken  

Kunstkaarten

Erik heeft verschillende handgeschilderde kunstkaarten gemaakt. Onder andere een reeks geïnspireerd op de Wadden en een reeks geïnspireerd op Nederland voor de toerist. Verder zijn er kaarten met Skylines zoals enkele van zijn grotere werken.

Alle kaarten zijn geschilderd met acrylverf, afgewerkt met vernis.

De kaarten en extra informatie zijn verkrijgbaar bij: Galerie Ameland in Nes!

 Bron informatiewebsite Erik de Vos


 

Galerie Ameland is gestopt met haar activiteiten 

 

NES - Ameland was een galerie gevestigd aan de Van der Straten 4 in Nes. De naam was Galerie Ameland met onderstaande vaste exposanten:

 

 

 

:

Wim Kiewiet (http://www.wimkiewiet.nl/),

Richard Kiewiet http://www.waddeneilandschilderrichard.nl/) en

Rinnie Wijnstra (https://www.fotoameland.nl/).

 

Je kunt vanaf heden kan je alleen de kunstenaars nog bereiken via de hierboven vermelde URL's

 


Chocolade Atelier 1625

In het oudste pand van Ameland, uit de tijden van de walvisvaart, vind je chocolaterie "Chocolade Atelier 1625".

Deze unieke chocolaterie, waar bonbons nog op ambachtelijke wijze worden gemaakt, is zeker een bezoekje waard!

Proef, geniet en laat u verrassen..

KIJK OOK EVEN OP DE WEBSITE...KLIK HIER

 

 


Schilderijen en tekeningen van Anna B. Klein - de Boer

Schilderijen en tekeningen van Anna B. Klein - de Boer

Anna B. Klein-de Boer Geboren 15 april 1945 te Assen (Dr) 


Als kleuter stond ze al op een stoeltje voor het schoolbord om te tekenen voor Juf en de kinderen. Op de middelbare school in Groningen kreeg ze een echte tekenleraar. Daar heeft ze veel van geleerd. 
Op het eindexamen voor tekenen het hoogste cijfer. Na de middelbare school leerde zij paardrijden op Ameland. Tijdens kantoorbanen in Groningen kreeg ze dressuur lessen in de federatie rijschool in Haren.

Teruggekeerd op Ameland leerde Anna haar levensgezel Johannes kennen en ging, als eerste paardrij-instructrice op Ameland, dressuurlessen geven. Door een druk leven met man, opgroeiende kinderen, boerderij, paarden en toerisme, kwam ze pas na haar zestigste levensjaar weer toe aan serieus en intensiever tekenen en schilderen. 
Naast enkele cursussen ging zij veel lezen over beeldende kunst, en kunst kijken / bestuderen. Ze bezocht regelmatig musea en kunstbeurzen om zich verder te verdiepen en te oriënteren. Hoewel grotendeels autodidactisch voelt Anna zich kunstenaar ( in ontwikkeling ). 
Literatuur, poëzie, filosofie, (populair)wetenschappelijk werk over natuurkunde, biologie, astronomie, geologie enz. inspireren haar voortdurend bij het schilderen. (Klassieke) muziek tijdens het schilderen is ook een bron van inspiratie. Nu vindt ze ook de tijd wel rijp om haar werk te laten zien en eventueel te verkopen. 

Atelier "Anna van Ameland"
Ballumerweg 5 Nes-Ameland


Open Atelier dagelijks van 14.00 tot 17.00 uur of op afspraak via email
Prijzen op aanvraag

Contact opnemen met Anna? Klik hier.


Galerie Atelier 31

 

 

“Kunst omdat het moet”

Een bezoek aan galerie Atelier 31 is een inspirerende en kunstzinnige ervaring.

In een rustgevende, lichte en smaakvolle ruimte is werk te bezichten van Margreet Halma en Tom Beijl

Margreet Halma

Tom Beijl

Galerie Atelier31
Westerlaan 31
9161 AN Hollum-Ameland

openingstijden:
woensdag tot en met zaterdag 11.00 tot 17.00 uur
of op afspraak
Indien op overige dagen aanwezig, bent u van harte welkom een kijkje te nemen
januari en februari alleen open op verzoek

Contact
Galerie Atelier31
Westerlaan 31
9161 AN Hollum-Ameland

tel: 0519-554787
mobiel 1 : 0638894021
mobiel 2 : 0657323120
E-mail: beijlhalma@knid.nl

 


Het Melkkannetje

Het atelier op Ameland is dus een gedeelde passie van moeder en dochter. 
Liesbeth begeleidt de workshops, Margreet houdt zich vooral bezig achter de schermen.
Ook delen we de passie voor het eiland en de natuur, rust en ruimte, waar we door geïnspireerd worden. De luchten, de zee, die elke dag weer anders is. De vogels, die zweven op de golven van de wind, de steltlopers langs de kustlijn en de schapen die grazen op de dijk en in de weilanden.
We zijn dan ook zodra het even kan, te vinden op het strand, in het natuurgebied of de duinen.
We spelen met vormen en kleuren, experimenteren met de verschillende soorten klei en glazuren. Allebei zijn we autodidact.

Onze specialiteit is rakustoken

 
Zo ontstaan er mooie effecten die passen bij ons eigen werk. Exclusief en verrassend! 

Voor meer informatie, tips, opmerkingen, reacties of reserveringen  kunt je contact opnemen met:

Keramiekatelier 't Melkkannetje

Fabrieksweg 20
9161 CZ, Hollum
06 20198940


Liesbeth Dul- de Boer en Margreet Dul 


Of stuur een email naar: hetmelkkannetje@live.nl

of kijk het filmpje van Ameland vandaag op Youtube 


Maritimo-Ameland

Mariëlle Buckinx en Timo de Smet zijn beeldende kunstenaars die zich laten inspireren door de natuurlijke rijkdommen van Ameland.

Voorbeelden zijn te vinden op hun website http://www.maritimo-ameland.nl/

 

Timo de Smet is een keramisch vormgever die woont en werkt op Ameland. 
Het wad en het strand met zijn steeds wisselende en bizarre structuren, de eeuwig veranderende zee met zijn golven en structuren, het grote scala aan dieren en organismen vormen samen een stroom van inspiratie. Deze natuurlijke vormen worden enigzins geabstraheerd maar blijven herkenbaar en voelbaar in zijn keramiek.
Ieder jaar zoekt hij een nieuw onderwerp als leidraad voor zijn werk.

 

Timo de Smet
Reddingbootweg 10
9161 CD Hollum
telefoon 0519-554993
email maritimo-ameland@knid.nl

 

Mariëlle Buckinx woont sinds twaalf jaar op Ameland. Ameland verandert het karakter van haar werk; maakte zij eerder stadse ‘mens-beelden’, met zee, strand en duinen als achtertuin, ligt de inspiratie letterlijk en figuurlijk voor het oprapen.
De eerste jaren op Ameland werkt zij bijna alleen maar met gejutte materialen. Afval komt letterlijk tot leven in haar vogels en zeedieren.
Daarnaast schildert zij. De inspiratiebron is dezelfde. Gevoel en interpretatie staan in haar werk voorop.

 

Mariëlle Buckinx
Reddingbootweg 10
9161 CD Hollum
telefoon 0519-554993
email maritimo-ameland@knid.nl

 


Ateljee.jee.ee (atelier Jan Epping)

JAN EPPING 
Geboren in Gees(Drenthe),1941

Sinds 1968 woont en werkt Jan Epping op Ameland. Hij noemt zichzelf "een schilder wiens stemmingen aan de expressie- vormen van zijn werk af te lezen is.
De verschillende facetten van Ameland, zoals de grootsheid van de zee, het bijzondere wad en de enorme luchten, geven hem elke keer de nodige inspiratie. Ook de verre horizon, het prachtige duin- en polderlandschap zijn onderwerpen, waarop hij nooit uitgekeken raakt.
Echter zijn geboorteplaats en omgeving blijven hem altijd boeien.

Aan de hand van schetsen en foto's werkt hij thuis in zijn atelier zijn schilderijen uit in zowel olieverf als acryl. Omdat hij zijn onderwerpen op zijn eigen manieren naar zijn eigen stemming schildert is het werk erg verschillend van aard. Soms is een schilderij rustig en ingetogen, soms erg fors en kleurrijk opgezet. Hij vindt het ook iedere keer weer spannend om te experimenteren, zodat er zo nu en dan een andere stijl ontstaat.


Regelmatig exposeert hij in binnen- en buitenland.

 Wesite http://www.janepping.nl/

Jan Epping

Torenstraat 5

9163HD Nes Ameland

 

Telefoon: 0519-542289

E-mail: info@janepping.nl


Tegelatelier Barbara Hofker

 

Barbara Hofker-Esser volgde de opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Tekenonderricht kreeg ze bij Piet Klaassen.

Sinds 1968 woont en werkt ze op Ameland, waar ze met haar man Klaas Hofker vanaf de 70e jaren paarden fokt. In de 90er jaren raakte ze in de ban van de tinglazuur techniek en het beschilderen van tegels.

 

Tinglzuur techniek

Sedert 1993 heeft Barbara een eigen atelier waar ze uitsluitend eigen ontwerpen uitvoert in de eeuwenoude tinglazuur techniek, de plateelschilderkunst. Haar meest geliefde onderwerp is het paar, vooral het paard in beweging, maar ook andere dieren, vogels, pluimvee, honden, katten enz. hebben haar voorkeur.

Barbara Hofker

Het bakken van de tegels gebeurt in eigen atelier. Barbara Hofker werkt in opdracht en ontwerpt keukentegels, schouwen, badkamertegels, maakt tableaus voor speciale familieaangelegenheden of prijzen voor sportevenementen.

Haar atelier is op afspraak te bezichtigen.

Tegelatelier Barbara Hofker,

Johannes Hofkerweg 2,

Nes

 


Galerie Atelier Philadelphia - the Jewel & Lounge

Na jarenlang werken en wonen in diverse landen heb ik ( Esther Nagtegael) mijzelf gevestigd op mijn geboortegrond Ameland als edelsmid en galeriehoudster in het voormalige statige gemeentehuis in het centrum van Nes.

Mijn werk toont klassieke invloeden geïnspireerd door mijn verblijf in Scandinavië en de Orient. Zo zal voor mij interactie in de ruimste zin des woords ten alle tijde uitgangspunt zijn.

Philadelphia was een van de 7 heilige steden, gelegen in het huidige Turkije waar ik twee jaar verbleef.

 

Galerie Atelier Philadelphia -the Jewel & Lounge

Rixt van Doniastraat 2

9163 GR Nes Ameland

U kunt mailen

of bellen 0519-54 30 92 Mobiel 06 - 55 70 44 82


Klaas Nobel

Werkt sinds 1978 zelfstandig op Ameland
Werkplaats/verkoop:
Atelier de Mispel
Oranjeweg 4
9161 CA Hollum
T: 0519 554512  

 

 

 

Klik HIER voor meer afbeeldingen van
schilderijen op de site van Klaas Nobel

Klik HIER voor meer afbeeldingen en info  van de Mispel


Wil je nog meer zien ga dan naar De Amelander kunstenaars 


Hebben jullie al een atelier bezocht?

Rating: 3.75 sterren
24 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.