Naaktstrand Ameland

(bron Naaktstrand Ameland (naaktstrandje.nl)


Algemeen
Het eiland Ameland heeft vier kleine dorpskernen, van west naar oost: Hollum, Ballum, Nes en Buren. De veerhaven ligt vrij centraal op het eiland, op ongeveer 1,5 km vanaf het dorp Nes. De belangrijkste toeristische trekpleisters op het eiland zijn het 27 km lange strand en de prachtige natuur. Ook zijn in de dorpen vele gezellige terrassen en leuke winketjes te vinden.
Op het eiland zijn auto's van toeristen toegestaan, toch is op Ameland de fiets bij toeristen het belangrijkste vervoersmiddel. Ameland heeft circa 90 km aan fietspaden. Vlak achter de duinenrij van het Noordzee strand loopt van west naar oost een lang fietspad, met vele afslagen naar de diverse strandopgangen.

Op Ameland was naaktrecreatie tot 2013 op de rustige delen van het strand toegestaan op grond van de toen geldende APV. De tekst over naaktrecreatie luidt sinds 2013:

Artikel 2:83 Naaktrecreatie
1. Het is toegestaan, in aanvulling op artikel 430a van het Wetboek van strafrecht, om naakt te recreëren tussen de strandpalen 18 en 20.
2. Buiten deze zone is het verboden naakte te recreëren.

Nb. Deze tekst is zonder meer strijdig met het wetboek van strafrecht art 430a

Op deze site blijft de info over de gebieden waar naaktrecreatie volgens de APV 2013 verboden is gehandhaafd, omdat deze rustige strandgedeeltes zonder meer geschikt zijn voor naaktrecreatie. Ook rustige strandgedeeltes, enige afstand van de strandopgangen zijn geschikt voor naaktrecreatie.

 1: Oost: Het strand gedeelte ten oosten van paal 18 (tegenwoordig officieel tot paal 20)
 2: Midden: Het strand gedeelte tussen paal 9 en 11  (nu verboden in APV 2013)
 3: West: Het strand gedeelte tussen paal 4 en 7 (nu verboden in APV 2013)
 

Zie voor aanvullende informatie  Naaktstrand Ameland (naaktstrandje.nl)