Strandbewaking

Badseizoen op Ameland start in juni 

 

Sinds 2012 verzorgt de KNRM de strandbewaking bij de vier grote strandovergangen op Ameland. Het badseizoen van de KNRM begint in juni en duurt tot  september. De KNRM maakt geen gebruik van de badtijden, omdat er volgens de KNRM ook prima gezwommen kan worden bij eb.

Omdat Ameland veel meer overgangen heeft dan de vier bewaakte stranden heeft de gemeente besloten om de badtijden wel weer te laten berekenen en vervolgens te publiceren op onze website. De badtijden voor  juli, augustus en september kunt u hier vinden. 

Let op: De KNRM maakt bij de vier hoofdstrandovergangen geen gebruik van deze badtijden.

 

Het strand van Ameland verschilt sterk per locatie.

In Hollum ligt het strand aan het Borndiep, een diepe vaargeul waar een sterke getijstroom staat. Strekdammen en betonblokken beschermen de kust tegen afslag.

Bij Ballum is een brede lagune ontstaan met een zandhaak die bij vloed wordt afgesneden van het strand.

In Nes en Buren is het strand breed en druk.

Reddingsposten:

  • Hollum

  • Ballum

  • Nes

  • Buren

Bewaakte periode :    juni t/m  september 

Aantal Lifeguards:  ong. 14

Lengte van het strand:  13.700 m

Het Badstrand

De badstranden van Ameland zijn weer onderscheiden met de Blauwe Vlag en met de gouden Quality Coast Award. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen.

Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens.

 

De Quality Coast Award is een Europees keurmerk voor duurzaamheid van kustgemeenten en wordt door een internationale jury uitgereikt aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen leveren op het gebied van toerisme en milieuzorg.

Daarbij moet de gemeente het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed hoog in het vaandel hebben staan. Het Quality Coast-programma is een overkoepelend keurmerk waarin de scores van diverse andere keurmerken, waaronder de Blauwe Vlag, wordt verwerkt.

 

Strandwachten van Ameland

 

Strandvlaggen en borden

 

Strandvlaggen

Met vlaggen in verschillende kleuren wordt langs de kust aangegeven of u veilig in zee kunt zwemmen. Deze strandvlaggen zijn er alleen op plekken waar een reddingsbrigade is. Met ingang van 2010 zijn de strandvlaggen aangepast volgens internationale afspraken. Uiterlijk in 2015 gaan alle stranden over op de nieuwe vlaggen.

De betekenis van de strandvlaggen is:

De oranje windzak:
U mag baden en zwemmen. Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden) is verboden vanwege het risico op afdrijven.

De gele vlag:
Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Meestal heeft dit te maken met het weer. Drijvende voorwerpen zijn verboden.

De rode vlag:
Het is verboden te baden of te zwemmen.

De rood-gele vlaggen:
Het gebied tussen de twee vlaggen is een bewaakte badzone. Strandwachten houden binnen deze zone toezicht. Watersport is in deze zone verboden.

De zwart-wit geblokte vlaggen:
In de zone tussen de twee vlaggen mag u aan toegestane watersporten doen.

De vraagtekenvlag:
Er is een kind gevonden.

(bron: website gemeente Ameland/KNRM)

 

Is deze informatie voldoende?

Rating: 3.5789473684211 sterren
19 stemmen