Ga dit bekijken - MUSEA

Brandspuithuuske Ameland

Kardinaal de Jongweg 9163 Nes

0519 - 542737

Rond 1913 verrezen in alle vier de dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor brandspuiten.

Het brandspuithuuske in Nes is al die jaren bewaard gebleven. Het is nu een monument en volledig gerestaureerd en op authentieke wijze ingericht. Het huisje is vrij toegankelijk.

 

website Ameland brandspuithuisje

Paardenreddingsboot

informatie: 0519 - 554 243

Een van de spectaculaire toeristische attracties in Nederland is de tewaterlating van de paardenreddingsboot 'Abraham Fock' op Ameland. Vanaf 1824 stormen paarden op dit eiland de woeste branding in om een reddingssloep vlot te trekken. In dat jaar werd namelijk de Noord Zuid Hollandse Reddingsmaatschappij (later KNZHRM) nu KNRM opgericht en Amelanders kochten destijds voor f 876,50 een 'Groenlandersche Sloep' als reddingboot .

Nes was het station. Hollum wilde niet achterblijven. Op eigen houtje kocht Klaas Sipkes een bootje voor f 22,50. Twee jaar later werd dat vervangen door een echte reddingboot. De edele viervoeters werden onlosmakelijk met het Amelander reddingswezen verbonden.

In tegenstelling tot andere kustwachten, hield Ameland de paarden in ere. Zelfs nadat op 14 augustus 1979 acht paarden bij een tewaterlating verdronken. Deze ramp was wereldnieuws.

Een even sober als eerbiedwaardig graf aan de kust herinnert aan deze zwarte bladzijde in de rijke historie.

De paardenreddingsboot vertrekt vanaf het Maritiem centrum Abraham Fock Ameland Oranjeweg 18 9161 CC Hollum

Kijk hier voor de planning van de demonstraties

Museum ‘Zeemanshoop’

Ballumerbocht BALLUM

Telefoon 0519-554703

De Ballumerbocht is de oude haven van waaruit vroeger de beurtschippers hun goederen aan wal brachten. In vroegere tijden met zeilschepen en later met motorvrachtboten werden levensmiddelen en andere goederen via de Ballumerbocht aangevoerd. Nu nog is de Ballumerbocht de vertrekplaats van de Amelander reddingboot Anna Margaretha. Antieke reddingboten Op de plaats waar lang geleden de beurtschippers aanlegden is nu de museumhaven ‘Zeemanshoop’.

Een aantal eilander enthousiastelingen is er in geslaagd om antieke reddingboten te behouden voor Ameland. De eigenaren hebben de schepen opgeknapt en opnieuw in de vaart gebracht. Neeltje Jacoba Met name in zomer is het een komen en gaan van oude glorie. Graag vertellen de eigenaren enthousiast over hun schepen. De meeste eigenaren hebben een maritiem verleden met interessante verhalen. Jaap Boersma, voormalig schipper op de reddingboot, is er onlangs in geslaagd om het roemruchte schip de Neeltje Jacoba te kopen. Dries van der Laag, oud vuurtorenwachter, heeft zijn schip Baron van Kattedijke volledig teruggebracht in oude staat. Spraakmakend verleden De naam Zeemanshoop is ontleent aan een schip met een spraakmakend verleden. Deze reddingboot was ooit gestationeerd in Scheveningen en is in de tweede wereldoorlog gekaapt door Joodse studenten om ermee naar Engeland te varen. Jaap Boersma Uiteraard is het mogelijk om een tocht te maken met een van de boten. Jaap Boersma vertelt u hier graag meer over. .

 

(nog) geen website

Rating: 3.2105263157895 sterren
38 stemmen
Rating: 3.390243902439 sterren
41 stemmen
Rating: 3.2857142857143 sterren
42 stemmen

Modelspoor Ameland

Achterdijken 28-1 9163 JV Nes 0519-542037

Een bezoek aan Modelspoor Ameland brengt u in de droomwereld van het modelspoor in al zijn facetten. Zodra u de hal binnen komt waant u zich direct in een miniatuur droomwereld van treinen, auto's, huisjes, landschappen en uiteraard hun miniatuur bewoners.

Op een oppervlakte van ruim 350m2 rijden ruim 90 modeltreinen, waaronder een Standseilbahn en 3 tandradbanen, in een verscheidenheid van landschappen.

 

website Modelspoor Ameland

Cultuur-historisch museum Sorgdrager

Herenweg 1 9161 AM Hollum 0519 - 554477

Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur.

Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd ontdekt u in en rond het Cultuur Historisch museum "Sorgdrager". Ervaar de Amelander historie in het in 1751 gebouwde Sorgdragershuuske.

Een Commandeurswoning die gebouwd is door Pieter Cornelis Sorgdrager. In de rijk ingerichte stijlkamer, komen vervlogen eeuwen tot leven.

Daarnaast is ook de schitterende collectie Amelander meubels op de zolderverdieping van het huisje zeker het bezichtigen waard. In de vakantieperiodes worden er op vaste data en tijden rondleidingen gehouden.

Een echte Amelandkenner neemt u mee langs de meest bijzondere historische plekjes van Hollum en vertelt verhalen

website Cultuur-historisch museum Sorgdrager

Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude Ameland

Hoofdweg 1 9164 KL Buren 0519 - 542845

 

Het lijkt romantisch maar was in feite één grote strijd om het bestaan; het leven van de boeren op het oude Ameland. De meeste Amelander boeren combineerden het boeren met vissen, jagen en jutten. De expositie in het museum bestaat dan ook uit twee delen: landbouw en jutten. Het landbouwdeel is een levend museum, hier zijn niet alleen oude werktuigen te zien, maar loopt ook levende have rond. In de op authentiek ingerichte boerderij komt het boerenleven rond 1900 tot leven. Het tweede deel is het jutters museum. Hier kan men zich verwonderen over zeer uiteenlopende strandvondsten die de eilander jutters door de eeuwen heen vanaf het strand hebben verzameld. Wie buiten het museum op authentieke wijze wil genieten van het Amelander landschap, kan een rondrit maken met de Jan Plezier (paard en wagen) .

 

website Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude Ameland

Rating: 3.4375 sterren
32 stemmen
Rating: 3.2352941176471 sterren
34 stemmen
Rating: 3.3714285714286 sterren
35 stemmen

Vuurtoren Ameland

Oranjeweg 57 9161 Hollum 0519 - 542737

Een imposante verschijning op het eiland, is de in 1880 van gietijzer gebouwde 55 meter hoge vuurtoren. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik en zit de vuurtorenwachter niet meer hoog in de toren (camera's houden de kustlijn nu dag en nacht in de gaten). De karakteristieke lichtbundels laten nog altijd hun stralen over het eiland schijnen en de vuurtoren is nu geopend voor publiek. De bezoeker treft op de verschillende verdiepingen boeiend ingerichte exposities aan en ook vertellen oud vuurtorenwachters hier nu digitaal hun verhalen. Wie de uitdaging aangaat en de 236 treden van de trappen in de vuurtoren bedwingt, wacht boven op de omloop van de toren een schitterend en uniek panorama.

 

 

 

 

website vuurtoren

Korenmolen De Phenix

Molenweg 9163 HP Nes 0519 - 542737

Korenmolen De “Phenix” is een oude graan en pelmolen die, dankzij een grondige opknapbeurt, ook nu nog perfect werkt. De molen staat op een plaats waar al in 1629 werd gemalen. De Phenix dateert echter van 1880. De naam wijst er al op: de molen werd gebouwd nadat zijn voorganger tijdens een hevig onweer werd getroffen door bliksem en geheel uitbrandde. In de molen kan de bezoeker gebruik maken van een muzikale discman rondleiding. Ook wordt er regelmatig rogge gebroken en tarwe geplet. Dit wordt door de plaatselijke bakker verwerkt tot heerlijk roggebrood, dat onderdeel is van het Amelands product

 

 

 

 

 

 

website korenmolen De Phenix

Koren- en mosterdmolen de Verwachting

Molenweg 6 9161 AW Hollum 0519 - 542737

Stellingmolen 'De Verwachting'. Staat op de plaats waar van 1840 tot 1949 de oude korenmolen 'De Verwachting' stond. De stellingmolen is in 1988 herbouwd. In deze ruim 100 jaar oude molen wordt op vaste data en tijden meel gemalen en mosterd gemaakt. De molenaars en de mosterdmakers geven hierbij uitgebreide uitleg en als bezoeker bent u van harte welkom om deze demonstraties bij te wonen. Ook beschikt de molen over een molenwinkeltje. Hier zijn alle ambachtelijk gemaakte molenproducten verkrijgbaar . Men vindt hier onder andere meel en tarwemeel, diverse soorten pannenkoekenmixen, boffert-mix en veertien verschillende soorten Amelander mosterd. De Amelander mosterd die in molen “de Verwachting” wordt gemaakt, maakt onderdeel uit van het Amelands product. .

 

website Koren- en mosterdmolen de Verwachting

Rating: 3.5641025641026 sterren
39 stemmen
Rating: 3.3783783783784 sterren
37 stemmen
Rating: 3.475 sterren
40 stemmen

Oerd

Het Belangrijke Vogelgebied Ameland betreft het gehele duingebied, de kwelder en strandvlakte. De polders vallen derhalve buiten de begrenzing. Grote aantallen vogels kunnen in de polders eenvoudig worden waargenomen.

Op de waddijk ten zuiden van Hollum is een fraai observatiepunt over de kwelder met buiten het broedseizoen een grote hoogwatervluchtplaats.

De oostelijke punt (Oerd en De Hon) kent nog een grote dynamiek met duinvorming en kweldervorming.

Ameland is als broedgebied belangrijk voor bruine en blauwe kiekendief en velduil. Een zeer fraai uitzichtpunt op een hoog duin bij het Oerd is een bezoek waard

 

 

voor meer informatie klik hier

Amelander boerenkaas

Fam. Kanger

Pietje Miedeweg 6, Hollum

Telefoon/Fax: 0519-554459

In het weidse poldergebied tussen Hollum en Ballum, op de hoek van de Pietje Miedeweg en de Ridderweg, staat "Kaasboerderij Ameland". Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas en ijs bereid. Vanuit de winkel kunt u, achter glas, de kaasmakerij en het pakhuis zien. De kaas is zonder kleur- en smaakstoffen bereid en heeft een pure natuurlijke smaak.

Er zijn verschillende smaken naturel en kruiden kaas.

Openingstijden:

april t/m oktober: ma t/m za van 10.00 tot 17.00

november tot april: wo t/m vr van 10.00 tot 17.00 / za van 10.00 tot 16.00

website kaasboerderij

volksdansgroep Ameland

De folkloristische dansgroep "De Amelanders" is opgericht op 11 januari 1962.
In het toeristenseizoen treedt de groep minstens 1 keer per week op in één van de dorpen.

Het dansprogramma bestaat uit ca. 20 dansen, waaronder enkele zeemansdansen: de rieldans, de horlepiep en de zakdoekendans. De groep wordt begeleid door harmonicaspelers.

Waar en wanneer, wordt op verschillende manieren bekend gemaakt of kijk op hun website:

http://www.amelandgenealogie.nl/volksdansindex.htm

Rating: 3.3428571428571 sterren
35 stemmen
Rating: 3.5135135135135 sterren
37 stemmen
Rating: 3.0512820512821 sterren
39 stemmen

Ameland staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en is de thuisbasis van verschillende natuurproducten die op het eiland worden geproduceerd. Deze producten weerspiegelen de rijke natuurlijke omgeving en traditionele ambachten van Ameland. Hier zijn enkele natuurproducten die je kunt vinden op Ameland:

 1. Cranberry-producten: Ameland staat bekend om zijn cranberry's, die groeien in de duinvalleien van het eiland. Je kunt diverse cranberry-producten vinden, zoals cranberryjam, -sap, -likeur en -siroop. Probeer zeker de lokale cranberryproducten tijdens je bezoek aan Ameland.

 2. Amelander honing: De bloemenrijke weilanden en duinen van Ameland bieden een ideale omgeving voor bijen om heerlijke honing te produceren. Amelander honing staat bekend om zijn kwaliteit en unieke smaak. Je kunt deze lokale honing kopen bij verschillende winkels en markten op het eiland.

 3. Zeezout: Ameland heeft zijn eigen zeezoutproductie, waarbij zeewater wordt verdampt om zeezout te produceren. Dit natuurlijke zeezout wordt vaak gebruikt in lokale gerechten en is verkrijgbaar in winkels op het eiland.

 4. Schapenkaas: Ameland heeft een rijke traditie van schapenhouderij, en schapenkaas is een lokaal product dat je kunt proeven. De kaas wordt vaak op traditionele wijze bereid en heeft een unieke smaak.

 5. Lams- en schapenvlees: Het eiland staat ook bekend om zijn kwalitatief hoogstaand lams- en schapenvlees, dat wordt geproduceerd door lokale boeren. Dit vlees wordt vaak gebruikt in traditionele gerechten van Ameland.

 6. Zeewierproducten: Zeewier groeit in overvloed rond Ameland en wordt gebruikt in verschillende voedingsmiddelen en producten, waaronder zeewiersalades, zeewierchips en zelfs zeewierzeep.

 7. Kruiden en theeën: Vanwege de natuurlijke omgeving van het eiland zijn er ook lokale kruiden en theeën beschikbaar. Deze worden vaak geoogst in de duinen en gebruikt voor culinaire en geneeskrachtige doeleinden.

Deze natuurproducten van Ameland weerspiegelen niet alleen de lokale tradities en ambachten, maar ook de unieke ecologische kenmerken van het eiland. Tijdens je bezoek aan Ameland kun je genieten van deze smakelijke en authentieke producten, die een heerlijke herinnering aan je tijd op het eiland kunnen vormen.

 

 

Ameland, gelegen aan de Waddenzee, heeft een rijke maritieme geschiedenis en een overvloedige visserijcultuur. Als gevolg daarvan kun je op het eiland genieten van heerlijke vis- en zeeproducten. Hier zijn enkele van de meest populaire vis- en zeeproducten die je op Ameland kunt vinden:

 1. Verse visgerechten: Als je van verse vis houdt, ben je op Ameland aan het juiste adres. Veel restaurants op het eiland serveren dagelijks gevangen vis, zoals schol, tong, garnalen, en zelfs zelfgerookte paling. Probeer gerechten zoals gebakken visfilets, vissoepen en garnalencocktails.

 2. Gerookte vis: Ameland staat bekend om zijn gerookte vis, zoals gerookte paling en zalm. Deze gerookte delicatessen hebben een unieke smaak en kunnen rechtstreeks bij lokale visrokerijen worden gekocht.

 3. Hollandse Nieuwe haring: Als je in het juiste seizoen op Ameland bent (meestal van juni tot juli), kun je genieten van Hollandse Nieuwe haring. Dit is rauwe haring die op traditionele wijze wordt bereid en vaak wordt geserveerd met uien en augurken.

 4. Visconserven: Op Ameland kun je verschillende soorten visconserven kopen, zoals ingeblikte vis, haring in tomatensaus en makreel in olie. Dit zijn geweldige souvenirs om mee naar huis te nemen.

 5. Zeeproducten: Naast vis biedt de Waddenzee ook andere zeeproducten, zoals schelpdieren. Mosselen en kokkels worden vaak gebruikt in lokale gerechten, zoals mosselpannen en kokkelsoep.

 6. Zeevruchtenplateaus: In veel restaurants op Ameland kun je zeevruchtenplateaus bestellen. Deze bevatten een assortiment van verse vis, schelpdieren en garnalen, vaak geserveerd met sauzen en brood.

 7. Zeevisexcursies: Als je van vissen houdt, kun je deelnemen aan zeevisexcursies waarbij je kunt vissen op zeebaars, kabeljauw en andere zeevissen. Sommige excursies bieden zelfs de mogelijkheid om je vangst mee te nemen en te laten bereiden door een chef-kok.

 8. Lokale viswinkels: Op Ameland zijn er verschillende viswinkels waar je verse vis en visproducten kunt kopen om zelf te bereiden.

Of je nu in een restaurant dineert of lokale visproducten koopt om mee naar huis te nemen, vis- en zeeproducten zijn een integraal onderdeel van de culinaire ervaring op Ameland. Ze bieden je de kans om de heerlijke smaken van de zee te ontdekken en te genieten van de traditionele gerechten van het eiland.

hoeveel locaties heb je bekeken?