Amelander drankjes

Kruidendranken (Likeuren)

 

Een kruidendrank is een type sterke drank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 20% alcohol bevat hoewel het alcoholpercentage van sommige soorten Kruidendranken tot 71% (Chartreuse) oploopt.

Voor alle Kruidendranken geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crème-Kruidendranken zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent. Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op Kruidendranken lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen ze daarom ook in supermarkten verkocht worden, terwijl “echte” Kruidendranken alleen in een slijterij of door de eigenaar verkocht mogen worden.

Een kruidendrank is altijd gemaakt van de volgende ingrediënten:

  • gedestilleerd water
  • een vorm van alcohol (dat kan neutrale alcohol zijn, maar ook bijvoorbeeld een gedistilleerde drank zoals whisky of brandewijn)
  • suiker (of een andere zoetstof zoals honing)
  • smaakstoffen. Vaak geven de smaakstoffen ook de kleur aan de Kruidendrank.

Onderverdeling

Kruidendranken/ Likeuren kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

  • Vruchten
  • Kruiden
  • Noten/bonen
  • Crème (crème de ....; deze bevatten meer suiker)
  • Likorettes (eigenlijk aparte groep, deze hebben een alcoholpercentage minder dan 15%)

 

 

Bekende Kruidendranken van Ameland

 

Deze Amelander kruidendranken worden vaak gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken (cocktails en longdrinks).

onderstaand enkele van de bekendste Amelanddrankjes

 


Nobeltje

Robbenslok

Fosta Rum

Nobeltje is een Amelands likeur die vroeger illegaal werd gestookt op het eiland. Sinds 1982 wordt de likeur niet meer op Ameland maar in een stokerij in Schiedam vervaardigd volgens het recept van de familie Nobel. Het Nobeltje behoort tot de likeuren, onder de categorieën ‘rumpunch’. Het is binnenlands gedistilleerd en het alcoholpercentage van Nobeltje is 32 vol.%.

De fles van 1 liter en het etiket zijn in 2013 vernieuwd en als handelsmerk geregistreerd bij het Europees Harmonisatiebureau voor de interne markt Het etiket toont een arreslee met de tekst "Sinds 1902 Echte Amelander" en onderaan medaillons met de vier generaties Nobel. Arresleewedstrijden waren gelegenheden waar het drankje werd geschonken en waardoor het bekendheid verwierf.

Gedurende een hele eeuw is de zoete smaak van deze likeur "ingebrand" op de smaakpapillen van vele eilanders, en in de laatste decennia zijn daar, in steeds toenemende mate, ook de toeristen op Ameland aan toegevoegd. 

Dus... als u het Nobeltje nog nooit geproefd heeft, is dit wellicht dè plaats voor een welgemeende waarschuwing: Als u er éénmaal aan begint...
meer informatie op:
http://www.hotelnobel.nl/nobeltje/

http://www.nobeltje.nl

 

Deze robbenslok is een hartversterker die door de pelsjagers bij zich hadden als ze op zeehondenjacht gingen. De jacht is reeds lang verboden maar het drankje smaakt tijdens de rondvaart in het prachtige waddengebied nog altijd even lekker.

Het recept blijft, net als alle andere Amelander drankjes, geheim! Dit wereldberoemde drankje (op Ameland) is alleen te verkrijgen aan boord van de ms Zeehond tijdens de rondvaarten.

nb voor "oude Amelandgangers": De Robbenslok heeft een nieuw label maar blijft met het onaangetaste recept uniek voor Ameland in de herkenbare kruikjes en flessen. De Robbeslok gaat traditioneel over van Kapitein naar Kapitein

voor meer informatie kijk even op de website van MS Zeehond

Folklore van Ameland

Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse). Groeit er dan suikerriet op Ameland? Neen! We kunnen een hoop bewerkstelligen en hebben zelfs de beruchte oerdheks om hulp gevraagd maar helaas blijkt het vooralsnog niet mogelijk deze (sub)tropische plant op het eiland te verbouwen.

Fosta Rum is een zeer unieke blend, met uiterste zorg samengesteld door twee Amelander broers en in opdracht op het vaste land geproduceerd met ingrediënten van o.a. Caribische oorsprong. “Dat zijn tenslotte ook eilanders, dus die weten wat ze doen.” Na een lange reis komt de rum gebotteld aan op het eiland waar het eindelijk zijn thuis vindt.

Het Amelander strand, de vrije levensstijl en de mysterieuze eilandhistorie hebben geleid tot een mooi product dat ook nog eens buitengewoon lekker smaakt. Wat wil een mens nog meer!

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Fosta rum door naar hun website te gaan.
www.fostarum.com

 

Rating: 4.2884615384615 sterren
52 stemmen
Rating: 3.4285714285714 sterren
49 stemmen
Rating: 3.3877551020408 sterren
49 stemmen

NOBELtje of NOBELS

Geschiedenis Nobeltje

Sterke verhalen vertellen, dat kunnen ze goed in mijn familie. Wat waar is en wat niet, blijft net zo ondoorgrondelijk als mist boven het wad op een vroege najaarsochtend. Vragen worden weggelachen. Ook door mijn vader, Wim. Je zoekt het maar uit, is de boodschap.  Amelanders kennen allemaal hun eigen waarheid.

 

Hoe Nobeltje is ontstaan, is natuurlijk het beste verhaal. Mijn familie woont al vier generaties op het eiland. Overgrootvader Willem Barend begint voor de eeuwwisseling een café in Ballum. De winter van 1901 is extreem koud. Kan ook 1902 geweest zijn. Dat is onduidelijk. We weten dat op 8 en op 13 januari 1901 de postschippers twee maal over het wad naar de vaste wal zijn gelopen. Niet zonder een nat pak, natuurlijk. Eind van die maand wordt er bij Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden, op de 21ste.  En daar sluiten de verhalen van de familie en de geschiedenis zich bij elkaar aan. Aan de wedstrijd doen Amelanders natuurlijk ook mee. Wie er gewonnen heeft, is onduidelijk. Maar op de barre tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterkte drank in de arreslee over. Zo koud is het. Eenmaal in Ballum duiken de deelnemers mijn overgrootvaders kroeg in. Of hij nog wat drank heeft? Aan ‘nee’ verkopen doen we niet in de familie, dus overgrootvader Willem Barend sr. duikt de keuken in, en blijft net zo lang weg totdat hij een drankje voor de verkleumde gasten heeft gebrouwen. Wat er precies in dat drankje zit, ga ik natuurlijk niet vertellen. Dat is hét familiegeheim. Maar een succes is het wel. En je begrijpt: het blijft die nacht nog lang onrustig in Ballum.

Mijn overgrootvader Willem Barend sr. geeft het recept aan grootvader Barend door. En hij weer aan mijn vader, Wim. Een officiële vergunning om drank te bottelen heeft de familie niet. De flessen worden onder de toonbank verkocht. En als er een gebrek aan flessen is, worden er zelfs gejutte flessen van het strand omgespoeld en gevuld. Dat gaat allemaal goed, tot 1982. Op een avond zakt een studente van de politieschool flink door. Ze is de volgende dag nog dronken en komt te laat op school. Daar vertelt ze over het café, en dat bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje. Diezelfde avond valt de politie het café in Ballum binnen. Alle flessen worden in beslag genomen. Grappig genoeg niet alles, want de tienliter kruiken achter het café vinden ze niet. De handel kan dus gewoon doorgaan. Er wordt die avond proces-verbaal gemaakt en grootvader moet enkele weken later voorkomen in de rechtbank in Leeuwarden.

De officier van justitie heeft gelukkig begrip voor de traditie. Grootvader betaalde wel accijns, dus in die zin hielden we ons aan de wet. Hij dwong ons wel de productie te legaliseren. Straf kregen we niet, onder één voorwaarde, stelde hij in zijn requisitoir. Hij wilde de eerste legale fles Nobeltje! Nou, die heeft hij natuurlijk gekregen.

Mijn vader heeft vanaf die tijd de productie geprofessionaliseerd. Nobeltje wordt tot op de dag van vandaag gebotteld in Schiedam. Ik hoef het drankje niet zelf te mixen en te bottelen. Met de hoeveelheden die we nu verkopen, zou ik dat niet eens in mijn eentje kunnen. En jutten? Dat laat ik graag aan anderen over.

 

Maar zo werd het Nobeltje de smaak van Ameland.

Nobels Jenever !!

 

Ameland is een favoriete bestemming van veel Duitse gasten.

Zij zorgen ervoor dat op Ameland, anders dan in andere delen van Nederland, de jenever nooit in de vergetelheid is geraakt.

Sterker nog, de vraag is al jaren stijgende.

In 2019 viel het besluit een eigen jenever te maken die zó zacht en helder van smaak is, dat er zowel puur en als onderdeel van een longdrink of kopstoot een fantastische smaaksensatie ontstaat!

Na het proeven van deze jenever snap je ineens waarom deze drank in de rest van de wereld ‘Dutch Gin’ wordt genoemd.

 

Nobels Pink Gin 

 

Vanaf het eerste moment dat Nobels Pink Gin wordt verkocht is het een bestseller! Op Ameland is er geen beachclub waar Nobels Pink Gin en tonic niet de best verkochte longdrink is. De klassieke gin is verrijkt met een vleugje cranberry wat zorgt voor de roze kleur een een zoetere smaak. Nobels Pink Gin zorgt met elk jaargetij voor zomer in je glas!

 

bron: www.nobeltje.nl


NU OOK...........................................Nobel  Berenburg !!



Ambachtelijke Destilleerderij Nes

De destilleerderij is een kleine destilleerderij en tevens is het de meest noordelijke destilleerderij van Nederland gevestigd in Nes-Ameland. 

De destilleerderij maakt ambachtelijke dranken van het begin tot het eind.

De dranken zijn met zorg en aandacht bereid zodat u kunt genieten van een eerlijk en heerlijke drank. 

De producten die men nu kan leveren zijn: Gin, Rum, Jenever, Likeur en Moonshine

 

 

 

nb.Moonshine is de Engelse uitdrukking voor zelfgemaakte ambachtelijke  sterkedrank. Die werd waarschijnlijk in het leven geroepen door het feit dat het stoken van alcohol vaak illegaal was en dus 's nachts "bij maanlicht" gebeurde om ontdekking te voorkomen. Een andere theorie is dat smokkelaars de dozen waarin de drank zat zo aanduidden: "That is mere moonshine" (het is maar maanlicht, er zit niets bijzonders in). bron Wikipedia

De Ambachtelijke Destilleerderij Nes is helaas niet te bezichtigen, de stokerij is klein en er is gewoon niet voldoende ruimte om veilig mensen te kunnen ontvangen. Weet wel, kokende wijn nadert toch al gauw de 100° C, de ketels benaderen deze temperatuur.

U kunt wel de destilleerderij per mail benaderen:

info@destilleerderijnes.nl

of via hun website http://destilleerderijnes.nl/welkom

Rating: 3.4782608695652 sterren
46 stemmen

Zwijgertje

De leverancier zegt hierover het volgende:

"Al eeuwen zweven de verhalen van jutters en vissers over de stranden van Ameland. 

Zwijgen is echter soms.................de beste manier van praten.

Amelander Zwijgertje is een likeurtje met een geheel eigen karakter".
Het Amelander Zwijgertje is een likeurtje wat mild van smaak is en goed past naast een biertje of de koffie. Liefhebbers drinken hem het liefst koud. De naam Amelander Zwijgertje kent zijn oorsprong aan de stamtafel van het bekende hotel Ameland in Nes en heeft een geheel eigen karakter.  Er zijn trouwens  op Ameland restaurants die hem verwerken in een  heerlijk dessert. Het Amelander Zwijgertje is oa verkrijgbaar op Ameland,  en wordt door veel amelandgangers gewaardeerd.

Voor alle informatie bezoekt u; twitter account zwijgertje 

 

Natuurlijk hebben we, de bewering van de leverancier, als Amelandgangers-website moeten testen en hebben dit met een groep van > 10 mensen gedaan. Onze waardering is dat het Zwijgertje meer dan de moeite waard is en zeker thuis hoort op Ameland.

Het onderstreept het typische Ameland gevoel

Rating: 3.4318181818182 sterren
44 stemmen

Amelander Kruidendrank

Amelander Commandeurtje

De babbelaar

De smaak van Ameland proeft u misschien wel het allerbeste in de unieke Amelander Kruidendrank. Een bitter dat al decennialang speciaal voor onze slijterij wordt gebrouwen volgens een geheim recept. Meer dan 35 kruiden spelen een rol in deze drank, waaronder drieblad, anijszaad, kardemompitten, oranjeappelen, zoethout, bitterhout, kalmoeswortel en gentiaanwortel.
Een deel van deze kruiden worden enige weken getrokken op alcohol van 43% terwijl andere afzonderlijk worden afgestookt. Na toevoeging van gesmolten kristalsuiker wordt de drank op consumptiesterkte gebracht van 30% alcohol en zo ontstaat een drank met een heilzame en opwekkende werking.

voor meer info bekijk hun website

De walvisvaarders en scheepskapiteins die vroeger op het eiland woonden wisten wel wat lekker was. Op hun stoere smaak is het Amelander Commandeurtje gebaseerd: een heerlijke licht gezoete Rum likeur die is getrokken uit de fijnste en aromatische rum soorten uit het Caribische gebied. Uiteraard is het recept diep geheim, maar we kunnen u wel iets over de ingrediënten vertellen: caramel, aroma rumpunch, rum, cacao en citroen.
Een traktatie na de maaltijd, bij of in de koffie of de espresso maar ook in chocolademelk. En uiteraard heerlijk als borreltje.

voor meer info bekijk hun website

 

De babbelaar van Ameland is een heerlijk drankje......en dat is geen babbeltruc !!

De Babbelaar van Ameland is een likorette gemaakt van de ouderwetse boterbabbelaar snoepje en toffee. Deze Babbelaar  is een zacht zoete likeur met een boterbabbelaar smaak en een vleugje karamel. Lekker als aperitief, bij de koffie of met ijs. Lekker bij het nagenieten van een mooie dag op Ameland. Na het nuttigen van dit roomboter zachte drankje is menig persoon een babbelaar, geniet ervan !

te verkrijgen in: In de supermarkten en de speciaal zaken en A.G.’s Pub

Een grote fles van Amelandse Babbelaar is te verkrijgen (incl. de glaasjes). bij:

Parc Koudenburg,  Oosterhiemweg 42, 9161 CZ Hollum
Telefoon: 0519 554 367

Rating: 3.5283018867925 sterren
53 stemmen
Rating: 3.3396226415094 sterren
53 stemmen
Rating: 3.4193548387097 sterren
62 stemmen

Het Ballumer Boght

Amelander slokje

Torentje

Het Ballumer Boght

Het verhaal over dit Amerlander drankje is UNIEK en ONGELOFELIJK . Lees het hieronder staande "waargebeurde" verhaal

 

Amelander slokje

Een product van de fa. De Jong. Zodra er een beschrijving beschikbaar is zullen we deze publiceren op deze website.

zolang deze niet beschikbaar is kunnen amelandgangers via deze website hun waarde oordeel hierover geven.

Torentje

het Torentje De Amelander kruidendrank van Hollum. Deze is o.a. verkrijgbaar bij de Coop in Hollum

In de slijterij van de Coop in Hollum verkopen ze ook de unieke drankjes:

Hollumer kruidenbitter
Hollumer koffielikeur

 

Rating: 3.0681818181818 sterren
44 stemmen
Rating: 2.9574468085106 sterren
47 stemmen
Rating: 3.2127659574468 sterren
47 stemmen

Oerder Kruiden-bitter

De oerder kruidenbitter is product van het dorp Buren.

Ik heb (nog) geen beschrijving van dit product.

Zodra er een beschrijving beschikbaar is en wie dit drankje op de markt heeft gebracht zullen we deze publiceren op deze website.

Zolang deze niet beschikbaar is kunnen amelandgangers via deze website hun waarde oordeel over dit drankje geven.

Mogelijk alleen beschikbaar in Hotel "de Klok" in Buren  

 

Buremer Barge Slokje

Het Buremer Barge Slokje is een product van het dorp Buren.

Ik heb (nog) geen beschrijving van dit product.

 

Zodra er een beschrijving beschikbaar is en wie dit drankje op de markt heeft gebracht zullen we deze publiceren op deze website.

Zolang deze niet beschikbaar is kunnen amelandgangers via deze website hun waarde oordeel over dit drankje geven.

Mogelijk alleen beschikbaar in Hotel "de Klok" in Buren  

Rating: 3.0384615384615 sterren
26 stemmen
Rating: 3.4545454545455 sterren
22 stemmen

Amelander bier

 

Sinds een aantal jaren brouwt Doeke Visser, hobbymatig zijn Amelander biertjes. Eerst in zijn woonhuis in Ballum en sinds 2009 in de boerderij aan de Smitteweg, vlak bij Ballum op Ameland. De boerderij draagt de naam “Doekes hiëm”, naar zijn opa die in 1958 de boerderij heeft gebouwd.

 

De boerderij is altijd in het bezit geweest van onze familie en sinds november 2009 woont er dus weer een Doeke Visser in de boerderij.

 

Bieren

Doeke brouwt op het moment de volgende vaste bieren:

Streekbier – gebrouwen met Amelander cranberries
Blondbier – fris en stevig bitter biertje
Amberbier
 – robijnkleurig bier, met een volle frisse smaak
Stoutbier – donker met een volle, robuuste smaak
Tarwebier – heerlijk fris, fruitig en lichttroebel bier
Donker tarwebier – aangenaam, zacht bitter van smaak
Proefbier - gelimiteerde oplage van een experimenteel bier

Daarnaast heeft Doeke met enige regelmaat beperkte hoeveelheden Tripel en Quadruppel

Proeflokaal

Het proeflokaal is een prachtige grote ruimte met houtkachel, een biljart en een echte “beerwall of fame”, met zo’n 1400 verschillende bierflessen en vele bierglazen. 

Het terras is groot, met knusse tafeltjes en met ruime picknicktafels. Er wordt hop gekweekt op het terras en de kinderen (en niet zelden ook de ouders) kunnen zich vermaken op het voetbalveldje. 

Reserveren kan via info@amelanderbier.nl of via 0519-554365. Reserveren kan alleen voor een aankomst tot 14.00 uur. Je mag uiteraard zolang blijven als je wilt (tot sluitingstijd ). Wil je ná 14.00 uur komen? Dan kan dat ook, maar dan geldt natuurlijk dat vol ook echt vol is.

In ons proeflokaal kunt u o.a. een mini-proeverij bestellen met drie bieren en wat Amelander kaas of Amelander droge worst. Een echte aanrader!

Uiteraard kunt u ook een los (tap)biertje bestellen of wat fris, koffie of thee. Naast heerlijk bier, maken we ook een eigen Amelander cranberrylikeurtje, gemaakt met handgeplukte cranberry’s uit de Ballumer duinen.

 

 

Op de site van Doeke Visser kunt u informatie vinden over Amelander bieren en de brouwerij.

Om het bier goed tot zijn recht te laten komen, volgen hier enkele tips: Het bier gist na op de fles, dit houdt in dat er zich op de bodem van de fles een gistdepot bevindt. Het kan geen kwaad dit op te drinken (bevat vitamine B). Wilt u echter een helder biertje, raad hij u aan het flesje 2 dagen voor consumptie op een donkere koele plaats rechtop neer te zetten en niet volledig uit te schenken. De aanbevolen drinktemperatuur is tussen de 6 à 10 graden.

Doeke brouwt het bier met de grootst mogelijke zorg en met veel plezier. Mocht het echter zo zijn dat het niet aan uw eisen voldoet dan hoor hij dat graag van u. Tips zijn ook welkom.

 

Rating: 3.5813953488372 sterren
43 stemmen


NAMAAK ?

Er zijn nu ook drankjes in omloop die suggereren dat deze afkomstig zijn van Ameland zoals oa. het drankje

                     Ameltje

Dit drankje lijkt en smaakt bijvoorbeeld als een Amelander Nobeltje maar is het niet!

Ook staat er op de fles dat dit het de trots van Ameland is, dat het sinds 1828 al gemaakt wordt.

De leverancier zegt in haar reklameboodschap:

"Met de kruidenlikeur Ameltje laat wij u het unieke Amelandergevoel ervaren."

We hebben dit nagevraagd bij echte Amelanders en die hadden op het moment van vragen ( 2013)  nog nooit gehoord van dit drankje. Het is nu algemeen wel bekend dat dit (namaak) drankje wel te koop is

Dit drankje is, op dit moment, niet te verkrijgen op Ameland. Wel op het vaste land bij slechts 1 winkelketen .

Zie dit oude filmpje !!!

De slijter heeft dit drankje uit de handel genomen en verkoopt nu zelf .................. de enige echte Amelander NOBEL

Dus................... Wil je een echt Amelands drankje koop je dus een van de hierboven beschreven drankjes op Ameland dan weet je zeker dat je een echt Amelander drankje hebt en dan hou je de Amelandse economie ook een beetje in stand!!!

 

Graag horen wij wat jullie er van vinden over zowel de "oude" als de nieuwe amelander-drankjes

 

Nog een echte "Neppert"

In Duitsland is er een firma die OOK onder de naam Nobel een drankje produceert en doet vermoeden dat het hier over HET Amelanderdrankje gaat..............maar wij weten wel beter.

 

nb. Uit goede bron wel vernomen dat er een distributeur echte Nobel verhandeld ( met goedkeuring van Nobel-Ameland) in Duitsland op kleine schaal.



Ameland en Wijn


Ameland en Wijn

Naast alle likeurtjes/drankjes van Ameland willen wij op deze Amelandgangers-website jullie ook nog even wijzen naar de wijnen die op het eiland verkrijgbaar zijn.

Deze "Amelander-wijn" is gekoppeld aan de naam Egbert Reining

 

Wie is Egbert Reining

Egbert Reining werkte als sommelier/Maître d’hotel  bij verschillende gerenommeerde restaurants op Ameland zoals Amjaad en Hotel Nobel. Met deze ervaring organiseert hij nu ook wijnproeverijen voor zowel de zakelijke- als de particuliere markt

 

Wat is zijn missie

Wijnen van Egbert biedt u een ruim assortiment kwaliteitswijnen met veelal een biologische keurmerk, wijnen met een verhaal en uit de hele wereld. Naast de verkoop van wijnen verzorgt hij ook workshops, wijnproeverijen op ieder gewenste locatie en geeft  u advies over welke wijnen het beste uw gerecht begeleiden.

Voor meer informatie verwijzen wij jullie graag door naar onderstaande website

https://www.wijnenvanegbert.nl/parel-van-ameland/

of ga eens langs bij de winkel

Wijnen van Egbert
J.W. Burgerstraat 10
9161 BH Hollum-Ameland

Email: info@wijnenvanegbert.nl
Tel: 06-10089797

 

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag: 10:30u. tot 17:30u.
zaterdag 10:30u. tot 16:00u.
zondag & maandag gesloten

Rating: 4 sterren
11 stemmen

Wat vinden jullie dan de Amelander drankjes?

Rating: 3.575 sterren
40 stemmen

En dan nog even dit..................

Hoe lang is een geopende fles drank nog goed?

 

Als je vaak cocktails maakt heb je veel verschillende dranken nodig. Tel daarbij op dat we ook nog geregeld drankflessen opgestuurd krijgen van drankmerken en PR bureaus en je hebt een uitpuilende drankvoorraad. Bij ons verspreidt deze zich over 2 kasten. Als je net als wij het ook leuk vindt om voor je gasten cocktails te maken, is het natuurlijk wel goed om te weten welke drankflessen wel en niet verantwoord zijn om te gebruiken voor cocktails.

Minst lang houdbaar: creamy likeuren

Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren.

NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen. We hebben een keer zelf een vodka likeur met fudge gemaakt. Na een paar maanden begon de fudge likeur te klonteren. Deze hebben we toen meteen weggegooid.

Likeuren op basis van fruit: > 1 jaar

Fruit likeuren kun je langer bewaren al kan de smaak wel veranderen (verzuring of verdunning) als de fles eenmaal geöpend is. Door zelf te ruiken en te proeven kun je dit zelf prima beoordelen.

Spirits boven 25%: > 3 jaar

Spirits als vodka, rum, gin, jenever, NOBELTJE (32%)  en whiskey kun je langer dan 3 jaar bewaren. Hoe sterker de drank hoe langer de drank houdbaar is.

Tips voor bewaren drank

Wil je dat je drank lang goed blijft? Bewaar het dan op koele, droge, donkere plekken in het huis. Licht en warmte heeft een negatief effect op alcohol. Daarnaast is het belangrijk dat je je drankflessen staand bewaart.

 

bron:https://www.cocktailicious.nl/hoe-lang-is-een-geopende-fles-drank-nog-goed/