Amelander drankjes

Kruidendranken (Likeuren)

 

Een kruidendrank is een type sterke drank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 20% alcohol bevat hoewel het alcoholpercentage van sommige soorten Kruidendranken tot 71% (Chartreuse) oploopt.

Voor alle Kruidendranken geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crème-Kruidendranken zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent. Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op Kruidendranken lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen ze daarom ook in supermarkten verkocht worden, terwijl “echte” Kruidendranken alleen in een slijterij of door de eigenaar verkocht mogen worden.

Een kruidendrank is altijd gemaakt van de volgende ingrediënten:

 • gedestilleerd water
 • een vorm van alcohol (dat kan neutrale alcohol zijn, maar ook bijvoorbeeld een gedistilleerde drank zoals whisky of brandewijn)
 • suiker (of een andere zoetstof zoals honing)
 • smaakstoffen. Vaak geven de smaakstoffen ook de kleur aan de Kruidendrank.

Onderverdeling

Kruidendranken/ Likeuren kunnen worden onderverdeeld in de volgende groepen:

 • Vruchten
 • Kruiden
 • Noten/bonen
 • Crème (crème de ....; deze bevatten meer suiker)
 • Likorettes (eigenlijk aparte groep, deze hebben een alcoholpercentage minder dan 15%)

 

 

Bekende Kruidendranken van Ameland

 

Deze Amelander kruidendranken worden vaak gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken (cocktails en longdrinks).

onderstaand enkele van de bekendste Amelanddrankjes

 


Nobeltje

Robbenslok

Fosta Rum

Nobeltje is een Amelands likeur die vroeger illegaal werd gestookt op het eiland. Sinds 1982 wordt de likeur niet meer op Ameland maar in een stokerij in Schiedam vervaardigd volgens het recept van de familie Nobel. Het Nobeltje behoort tot de likeuren, onder de categorieën ‘rumpunch’. Het is binnenlands gedistilleerd en het alcoholpercentage van Nobeltje is 32 vol.%.

De fles van 1 liter en het etiket zijn in 2013 vernieuwd en als handelsmerk geregistreerd bij het Europees Harmonisatiebureau voor de interne markt Het etiket toont een arreslee met de tekst "Sinds 1902 Echte Amelander" en onderaan medaillons met de vier generaties Nobel. Arresleewedstrijden waren gelegenheden waar het drankje werd geschonken en waardoor het bekendheid verwierf.

Gedurende een hele eeuw is de zoete smaak van deze likeur "ingebrand" op de smaakpapillen van vele eilanders, en in de laatste decennia zijn daar, in steeds toenemende mate, ook de toeristen op Ameland aan toegevoegd. 

Dus... als u het Nobeltje nog nooit geproefd heeft, is dit wellicht dè plaats voor een welgemeende waarschuwing: Als u er éénmaal aan begint...
meer informatie op:
http://www.hotelnobel.nl/nobeltje/

http://www.nobeltje.nl

 

Deze robbenslok is een hartversterker die door de pelsjagers bij zich hadden als ze op zeehondenjacht gingen. De jacht is reeds lang verboden maar het drankje smaakt tijdens de rondvaart in het prachtige waddengebied nog altijd even lekker.

Het recept blijft, net als alle andere Amelander drankjes, geheim! Dit wereldberoemde drankje (op Ameland) is alleen te verkrijgen aan boord van de ms Zeehond tijdens de rondvaarten.

nb voor "oude Amelandgangers": De Robbenslok heeft een nieuw label maar blijft met het onaangetaste recept uniek voor Ameland in de herkenbare kruikjes en flessen. De Robbeslok gaat traditioneel over van Kapitein naar Kapitein

voor meer informatie kijk even op de website van MS Zeehond

Folklore van Ameland

Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse). Groeit er dan suikerriet op Ameland? Neen! We kunnen een hoop bewerkstelligen en hebben zelfs de beruchte oerdheks om hulp gevraagd maar helaas blijkt het vooralsnog niet mogelijk deze (sub)tropische plant op het eiland te verbouwen.

Fosta Rum is een zeer unieke blend, met uiterste zorg samengesteld door twee Amelander broers en in opdracht op het vaste land geproduceerd met ingrediënten van o.a. Caribische oorsprong. “Dat zijn tenslotte ook eilanders, dus die weten wat ze doen.” Na een lange reis komt de rum gebotteld aan op het eiland waar het eindelijk zijn thuis vindt.

Het Amelander strand, de vrije levensstijl en de mysterieuze eilandhistorie hebben geleid tot een mooi product dat ook nog eens buitengewoon lekker smaakt. Wat wil een mens nog meer!

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Fosta rum door naar hun website te gaan.
www.fostarum.com

 

Rating: 3.4181818181818 sterren
55 stemmen
Rating: 2.6666666666667 sterren
3 stemmen

NOBELtje of NOBELS

Geschiedenis Nobeltje

Sterke verhalen vertellen, dat kunnen ze goed in mijn familie. Wat waar is en wat niet, blijft net zo ondoorgrondelijk als mist boven het wad op een vroege najaarsochtend. Vragen worden weggelachen. Ook door mijn vader, Wim. Je zoekt het maar uit, is de boodschap.  Amelanders kennen allemaal hun eigen waarheid.

 

Hoe Nobeltje is ontstaan, is natuurlijk het beste verhaal. Mijn familie woont al vier generaties op het eiland. Overgrootvader Willem Barend begint voor de eeuwwisseling een café in Ballum. De winter van 1901 is extreem koud. Kan ook 1902 geweest zijn. Dat is onduidelijk. We weten dat op 8 en op 13 januari 1901 de postschippers twee maal over het wad naar de vaste wal zijn gelopen. Niet zonder een nat pak, natuurlijk. Eind van die maand wordt er bij Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden, op de 21ste.  En daar sluiten de verhalen van de familie en de geschiedenis zich bij elkaar aan. Aan de wedstrijd doen Amelanders natuurlijk ook mee. Wie er gewonnen heeft, is onduidelijk. Maar op de barre tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterkte drank in de arreslee over. Zo koud is het. Eenmaal in Ballum duiken de deelnemers mijn overgrootvaders kroeg in. Of hij nog wat drank heeft? Aan ‘nee’ verkopen doen we niet in de familie, dus overgrootvader Willem Barend sr. duikt de keuken in, en blijft net zo lang weg totdat hij een drankje voor de verkleumde gasten heeft gebrouwen. Wat er precies in dat drankje zit, ga ik natuurlijk niet vertellen. Dat is hét familiegeheim. Maar een succes is het wel. En je begrijpt: het blijft die nacht nog lang onrustig in Ballum.

Mijn overgrootvader Willem Barend sr. geeft het recept aan grootvader Barend door. En hij weer aan mijn vader, Wim. Een officiële vergunning om drank te bottelen heeft de familie niet. De flessen worden onder de toonbank verkocht. En als er een gebrek aan flessen is, worden er zelfs gejutte flessen van het strand omgespoeld en gevuld. Dat gaat allemaal goed, tot 1982. Op een avond zakt een studente van de politieschool flink door. Ze is de volgende dag nog dronken en komt te laat op school. Daar vertelt ze over het café, en dat bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje. Diezelfde avond valt de politie het café in Ballum binnen. Alle flessen worden in beslag genomen. Grappig genoeg niet alles, want de tienliter kruiken achter het café vinden ze niet. De handel kan dus gewoon doorgaan. Er wordt die avond proces-verbaal gemaakt en grootvader moet enkele weken later voorkomen in de rechtbank in Leeuwarden.

De officier van justitie heeft gelukkig begrip voor de traditie. Grootvader betaalde wel accijns, dus in die zin hielden we ons aan de wet. Hij dwong ons wel de productie te legaliseren. Straf kregen we niet, onder één voorwaarde, stelde hij in zijn requisitoir. Hij wilde de eerste legale fles Nobeltje! Nou, die heeft hij natuurlijk gekregen.

Mijn vader heeft vanaf die tijd de productie geprofessionaliseerd. Nobeltje wordt tot op de dag van vandaag gebotteld in Schiedam. Ik hoef het drankje niet zelf te mixen en te bottelen. Met de hoeveelheden die we nu verkopen, zou ik dat niet eens in mijn eentje kunnen. En jutten? Dat laat ik graag aan anderen over.

 

Maar zo werd het Nobeltje de smaak van Ameland.

Nobels Jenever !!

 

Ameland is een favoriete bestemming van veel Duitse gasten.

Zij zorgen ervoor dat op Ameland, anders dan in andere delen van Nederland, de jenever nooit in de vergetelheid is geraakt.

Sterker nog, de vraag is al jaren stijgende.

In 2019 viel het besluit een eigen jenever te maken die zó zacht en helder van smaak is, dat er zowel puur en als onderdeel van een longdrink of kopstoot een fantastische smaaksensatie ontstaat!

Na het proeven van deze jenever snap je ineens waarom deze drank in de rest van de wereld ‘Dutch Gin’ wordt genoemd.

 

Nobels Pink Gin 

 

Vanaf het eerste moment dat Nobels Pink Gin wordt verkocht is het een bestseller! Op Ameland is er geen beachclub waar Nobels Pink Gin en tonic niet de best verkochte longdrink is. De klassieke gin is verrijkt met een vleugje cranberry wat zorgt voor de roze kleur een een zoetere smaak. Nobels Pink Gin zorgt met elk jaargetij voor zomer in je glas!

 

Rating: 4.2586206896552 sterren
58 stemmen

 

 

Het drankje "HeksenGoud" is een populair en kenmerkend streekproduct van het Nederlandse Waddeneiland Ameland. Het is een likeur die traditioneel wordt geproduceerd op Ameland en die vaak wordt geassocieerd met het eiland en zijn folklore. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van HeksenGoud:

 1. Smaak: HeksenGoud is een likeur met een zoete en kruidige smaak. Het heeft meestal hints van karamel, kaneel en andere kruiden, waardoor het een warme en uitnodigende smaak heeft.

 2. Traditionele productie: HeksenGoud wordt vaak geassocieerd met lokale ambachtelijke productie op Ameland. De exacte recepten en ingrediënten kunnen variëren tussen producenten, maar ze proberen meestal een unieke en authentieke smaak te behouden die past bij de tradities van het eiland.

 3. Verpakking: HeksenGoud wordt vaak verkocht in aantrekkelijke flessen met een etiket dat verwijst naar de folklore en geschiedenis van het eiland. De naam "HeksenGoud" kan worden geïnterpreteerd als een verwijzing naar de legende van de Amelandse heksen.

 4. Toeristisch product: HeksenGoud is een populaire souvenir voor toeristen die Ameland bezoeken. Het wordt vaak verkocht in lokale winkels en distilleerderijen op het eiland.

 5. Folklore: Ameland heeft een rijke geschiedenis van folklore en legendes, waaronder verhalen over heksen en hun goud. HeksenGoud kan worden gezien als een eerbetoon aan deze folklore en draagt bij aan de unieke identiteit van het eiland.

 

 

HeksenGoud

Deze gouden toverdrank met botanische invloeden van de oerdheks van Ameland. Geschikt bij sterke verhalen, eilander genietmomenten en zonsondergangen. Een goede rede om samen te komen! Ontstaan op Ameland met zachte zoete smaak van karamel, tonen van citrus en heel subtiel; vlierbes. (alc. 12%)

 

 

Dit zijn de smaken van onze Likeur, van onze legende.

op dit moment is het Heksengoud te verkrijgen op onderstaande adressen

 

Worstenmakerij Dennis Ytsma

Hoofdweg 4
9164 KL Buren

 

Spar Manje

Strandweg 2
9162 EV Ballum

 

 

 

Amelander Bierbrouwerij

Smitteweg 6
9162 EC Ballum

 

De Swieten Loads

Ridderweg 16

9161 AA Hollum

 

 

 

Spar van der Veen

Torenstraat 7
9163 HD Nes

 

Amelander Koffiehuys

Kerkplein 3
9163 HB Nes

 

 

Spar Enjoy

Klein Vaarwaterweg 14
9164 MA Buren

 

Camping Duinoord

Jan van Eijckweg 2
9163 PB Nes

 

en...

Diverse Horeca

 

www. heksengoud.nl

Designed & founded by
StrAnders en de Hekseketel
Louise Molenaar – 06 10514376

 

 

Rating: 3.4259259259259 sterren
54 stemmen

Ambachtelijke Destilleerderij Nes

De destilleerderij is een kleine destilleerderij en tevens is het de meest noordelijke destilleerderij van Nederland gevestigd in Nes-Ameland. 

De destilleerderij maakt ambachtelijke dranken van het begin tot het eind.

De dranken zijn met zorg en aandacht bereid zodat u kunt genieten van een eerlijk en heerlijke drank. 

De producten die men nu kan leveren zijn: Gin, Rum, Jenever, Likeur en Moonshine

 

 

 

nb.Moonshine is de Engelse uitdrukking voor zelfgemaakte ambachtelijke  sterkedrank. Die werd waarschijnlijk in het leven geroepen door het feit dat het stoken van alcohol vaak illegaal was en dus 's nachts "bij maanlicht" gebeurde om ontdekking te voorkomen. Een andere theorie is dat smokkelaars de dozen waarin de drank zat zo aanduidden: "That is mere moonshine" (het is maar maanlicht, er zit niets bijzonders in). bron Wikipedia

De Ambachtelijke Destilleerderij Nes is helaas niet te bezichtigen, de stokerij is klein en er is gewoon niet voldoende ruimte om veilig mensen te kunnen ontvangen. Weet wel, kokende wijn nadert toch al gauw de 100° C, de ketels benaderen deze temperatuur.

U kunt wel de destilleerderij per mail benaderen:

info@destilleerderijnes.nl

of via hun website http://destilleerderijnes.nl/welkom

Rating: 3.5208333333333 sterren
48 stemmen

Zwijgertje

De leverancier zegt hierover het volgende:

"Al eeuwen zweven de verhalen van jutters en vissers over de stranden van Ameland. 

Zwijgen is echter soms.................de beste manier van praten.

Amelander Zwijgertje is een likeurtje met een geheel eigen karakter".
Het Amelander Zwijgertje is een likeurtje wat mild van smaak is en goed past naast een biertje of de koffie. Liefhebbers drinken hem het liefst koud. De naam Amelander Zwijgertje kent zijn oorsprong aan de stamtafel van het bekende hotel Ameland in Nes en heeft een geheel eigen karakter.  Er zijn trouwens  op Ameland restaurants die hem verwerken in een  heerlijk dessert. Het Amelander Zwijgertje is oa verkrijgbaar op Ameland,  en wordt door veel amelandgangers gewaardeerd.

Voor alle informatie bezoekt u; twitter account zwijgertje 

 

Natuurlijk hebben we, de bewering van de leverancier, als Amelandgangers-website moeten testen en hebben dit met een groep van > 10 mensen gedaan. Onze waardering is dat het Zwijgertje meer dan de moeite waard is en zeker thuis hoort op Ameland.

Het onderstreept het typische Ameland gevoel

Rating: 3.3541666666667 sterren
48 stemmen

Amelander Kruidendrank

Amelander Commandeurtje

De babbelaar

De smaak van Ameland proeft u misschien wel het allerbeste in de unieke Amelander Kruidendrank. Een bitter dat al decennialang speciaal voor onze slijterij wordt gebrouwen volgens een geheim recept. Meer dan 35 kruiden spelen een rol in deze drank, waaronder drieblad, anijszaad, kardemompitten, oranjeappelen, zoethout, bitterhout, kalmoeswortel en gentiaanwortel.
Een deel van deze kruiden worden enige weken getrokken op alcohol van 43% terwijl andere afzonderlijk worden afgestookt. Na toevoeging van gesmolten kristalsuiker wordt de drank op consumptiesterkte gebracht van 30% alcohol en zo ontstaat een drank met een heilzame en opwekkende werking.

voor meer info bekijk hun website

De walvisvaarders en scheepskapiteins die vroeger op het eiland woonden wisten wel wat lekker was. Op hun stoere smaak is het Amelander Commandeurtje gebaseerd: een heerlijke licht gezoete Rum likeur die is getrokken uit de fijnste en aromatische rum soorten uit het Caribische gebied. Uiteraard is het recept diep geheim, maar we kunnen u wel iets over de ingrediënten vertellen: caramel, aroma rumpunch, rum, cacao en citroen.
Een traktatie na de maaltijd, bij of in de koffie of de espresso maar ook in chocolademelk. En uiteraard heerlijk als borreltje.

voor meer info bekijk hun website

 

De babbelaar van Ameland is een heerlijk drankje......en dat is geen babbeltruc !!

De Babbelaar van Ameland is een likorette gemaakt van de ouderwetse boterbabbelaar snoepje en toffee. Deze Babbelaar  is een zacht zoete likeur met een boterbabbelaar smaak en een vleugje karamel. Lekker als aperitief, bij de koffie of met ijs. Lekker bij het nagenieten van een mooie dag op Ameland. Na het nuttigen van dit roomboter zachte drankje is menig persoon een babbelaar, geniet ervan !

te verkrijgen in: In de supermarkten en de speciaal zaken en A.G.’s Pub

Een grote fles van Amelandse Babbelaar is te verkrijgen (incl. de glaasjes). bij:

Parc Koudenburg,  Oosterhiemweg 42, 9161 CZ Hollum
Telefoon: 0519 554 367

Rating: 3.4912280701754 sterren
57 stemmen
Rating: 3.3392857142857 sterren
56 stemmen
Rating: 3.4 sterren
65 stemmen

Het Ballumer Boght

Amelander slokje

Torentje

Het Ballumer Boght

Het verhaal over dit Amerlander drankje is UNIEK en ONGELOFELIJK . Lees het hieronder staande "waargebeurde" verhaal

 

Amelander slokje

Een product van de fa. De Jong. Zodra er een beschrijving beschikbaar is zullen we deze publiceren op deze website.

zolang deze niet beschikbaar is kunnen amelandgangers via deze website hun waarde oordeel hierover geven.

Torentje

het Torentje De Amelander kruidendrank van Hollum. Deze is o.a. verkrijgbaar bij de Plus supermarkt in Hollum

In de slijterij van de Plus supermarkt in Hollum verkopen ze ook de unieke drankjes:

Hollumer kruidenbitter
Hollumer koffielikeur

 

Rating: 3.0851063829787 sterren
47 stemmen
Rating: 2.9803921568627 sterren
51 stemmen
Rating: 3.22 sterren
50 stemmen

Oerder Kruiden-bitter

Het "Oerder Kruiden-bitter" is een kruidenlikeur met een lange geschiedenis en wordt vaak geassocieerd met de Nederlandse Waddeneilanden, met name met Terschelling en Ameland. Dit likeur is een lokale specialiteit en wordt gewaardeerd om zijn unieke smaak en traditionele karakter.

Hier zijn enkele kenmerken van Oerder Kruiden-bitter:

 1. Ingrediënten: Oerder Kruiden-bitter wordt gemaakt door het mengen van verschillende kruiden en specerijen met alcohol, meestal jenever of graanalcohol. De exacte samenstelling van de ingrediënten kan variëren van producent tot producent, maar het bevat vaak kruiden zoals kruidnagel, kaneel, en andere aromatische kruiden.

 2. Smaak: Deze likeur staat bekend om zijn kruidige en enigszins zoete smaak, vaak met hints van kruidnagel en kaneel. De smaak kan variëren afhankelijk van het specifieke recept dat wordt gebruikt.

 3. Traditioneel: Oerder Kruiden-bitter heeft diepe wortels in de maritieme geschiedenis van van de Waddeneilanden en is historisch gezien geassocieerd met de zeelieden en vissers die het eiland als hun thuis beschouwden. Het werd traditioneel gedronken om warm te blijven in de barre weersomstandigheden van de Waddenzee.

 4. Gebruik: Deze likeur kan worden genoten als aperitief of digestief na een maaltijd. Het kan ook worden gebruikt in cocktails of gemengd met andere dranken.

 5. Beschikbaarheid: Hoewel Oerder Kruiden-bitter oorspronkelijk een lokaal huisgemaakt product was, wordt het nu ook commercieel geproduceerd en is het verkrijgbaar in flessen die je kunt kopen in winkels en slijterijen op de Waddeneilanden  en mogelijk ook elders in Nederland.

Oerder Kruiden-bitter is een smaakvolle en historisch rijke likeur die een belangrijk onderdeel vormt van de traditionele cultuur en culinaire erfgoed van   de Waddeneilanden. Als je de Waddeneilanden bezoekt, is het zeker de moeite waard om deze lokale specialiteit te proeven en te genieten van de unieke smaken en geschiedenis die ermee verbonden zijn.

Dit product is mogelijk alleen beschikbaar in Hotel "de Klok" in Buren  

 

Buremer Barge Slokje

Het "Buremer Barge Slokje" is een traditionele likeur die zijn oorsprong heeft in het Nederlandse Waddengebied, met name in het dorp Buren op het eiland Ameland. Deze likeur is een lokale specialiteit en is nauw verbonden met de maritieme geschiedenis van het eiland.

Hier zijn enkele kenmerken van het Buremer Barge Slokje:

 1. Ingrediënten: Het Buremer Barge Slokje wordt gemaakt door het mengen van kruiden en specerijen met alcohol, meestal jenever of graanalcohol. De exacte samenstelling van de ingrediënten kan variëren van producent tot producent, maar het bevat vaak kruiden zoals kaneel, kruidnagel en andere aromatische kruiden.

 2. Smaak: Deze likeur heeft doorgaans een rijke en kruidige smaak, met tonen van kruidnagel, kaneel en andere specerijen. De smaak kan enigszins variëren afhankelijk van het recept van de producent.

 3. Traditioneel: Het Buremer Barge Slokje heeft diepe wortels in de maritieme geschiedenis van Ameland en is vaak geassocieerd met de vissers en zeelieden die het eiland als hun thuis beschouwden. Het was vroeger populair onder de lokale bevolking als een manier om warm te blijven in de koude, ruwe weersomstandigheden.

 4. Gebruik: Net als andere kruidenlikeuren kan het Buremer Barge Slokje worden genoten als aperitief of digestief na de maaltijd. Het kan ook worden gebruikt in cocktails of gemengd met andere dranken.

 5. Beschikbaarheid: Hoewel het oorspronkelijk een lokaal huisgemaakt product was, wordt het Buremer Barge Slokje nu ook commercieel geproduceerd en is het verkrijgbaar in flessen die je kunt kopen in winkels en slijterijen in de regio van Ameland.

Het kruidenbitter Ameland is een traditionele likeur die zijn oorsprong heeft op het Nederlandse eiland Ameland, gelegen in de Waddenzee. Dit kruidenbitter is een regionale specialiteit en wordt vaak geassocieerd met de rijke maritieme geschiedenis van het eiland.

Hier zijn enkele kenmerken van kruidenbitter Ameland:

 1. Ingrediënten: Het kruidenbitter Ameland wordt gemaakt door het mengen van diverse kruiden en specerijen met alcohol, meestal jenever of graanalcohol. De exacte samenstelling kan van producent tot producent variëren, maar sommige van de gebruikelijke ingrediënten zijn onder andere kruidnagel, kaneel, jeneverbessen, en diverse andere aromatische kruiden.

 2. Smaak: Kruidenbitter Ameland heeft een unieke en complexe smaak. Het heeft vaak een kruidige en lichtzoete smaak met tonen van kruidnagel, kaneel en andere specerijen. De smaak kan enigszins variëren, afhankelijk van het recept van de producent.

 3. Traditie: Het maken van kruidenbitter op Ameland is een traditie die teruggaat tot de 19e eeuw. Veel families hadden hun eigen recepten en maakten hun eigen batches van deze likeur.

 4. Gebruik: Kruidenbitter Ameland wordt vaak gedronken als een aperitief of als een digestief na de maaltijd. Het kan ook worden gebruikt in cocktails of gemengd met andere dranken.

 5. Commercieel verkrijgbaar: Hoewel het oorspronkelijk een huisgemaakt product was, wordt kruidenbitter Ameland nu ook commercieel geproduceerd en is het verkrijgbaar in flessen die je in winkels en slijterijen kunt kopen, vooral in de regio rond Ameland.

de afgebeelde kruidenbitter is o.a. te verkrijgen bij de

DA Drogisterij & Parfumerie de Markthal V.O.F., Hollum

 

Rating: 2.9642857142857 sterren
28 stemmen
Rating: 3.3333333333333 sterren
24 stemmen
Rating: 3 sterren
1 stem

o.a. te verkrijgen bij de HUBO in Nes

Rating: 2 sterren
1 stem

Vakantieborrel

Een "vakantieborrel" op Ameland is een sociale traditie die vaak plaatsvindt tijdens vakanties en feestdagen op het Nederlandse Waddeneiland Ameland. Deze borrels zijn momenten waarop mensen samenkomen om te ontspannen, te genieten van elkaars gezelschap en vaak lokale drankjes te proeven, zoals kruidenbitter Ameland of andere regionale likeuren, zoals het eerder genoemde Buremer Barge Slokje of Oerder Kruiden-bitter. Hier zijn enkele kenmerken van een vakantieborrel op Ameland:

 1. Gezelligheid: Vakantieborrels zijn bedoeld om een gezellige en informele sfeer te creëren. Ze bieden vakantiegangers en eilandbewoners de gelegenheid om samen te komen, bij te praten en te ontspannen.

 2. Lokale drankjes: Tijdens een vakantieborrel op Ameland is het gebruikelijk om lokale drankjes te proeven, zoals kruidenbitter Ameland. Deze drankjes worden vaak geserveerd als een manier om de smaak en cultuur van het eiland te ervaren.

 3. Locatie: Vakantieborrels kunnen plaatsvinden in lokale bars, restaurants, strandtenten of zelfs gewoon op het strand zelf. De keuze van de locatie hangt vaak af van het weer en de voorkeur van degenen die samenkomen.

 4. Sociaal samenzijn: Het doel van een vakantieborrel is om samen plezier te hebben. Mensen praten, lachen, spelen misschien spelletjes en genieten van elkaars gezelschap terwijl ze van hun drankjes nippen.

 5. Traditioneel entertainment: Soms zijn er traditionele muzikanten of artiesten die optreden om de sfeer te versterken. Dit kan onder meer volksmuziek of andere lokale kunstvormen omvatten.

 6. Seizoensgebonden: Vakantieborrels op Ameland komen vaak voor tijdens de zomermaanden, wanneer het eiland veel toeristen trekt. Ook tijdens feestdagen zoals Kerstmis en Oud en Nieuw kunnen vakantieborrels plaatsvinden.

Een vakantieborrel op Ameland biedt een geweldige gelegenheid om de lokale cultuur te ervaren, lokale drankjes te proeven en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is een traditie die de warme en gastvrije sfeer van het eiland weerspiegelt, en het kan een onvergetelijke ervaring zijn voor bezoekers van Ameland.


Amelander bier

 

Sinds een aantal jaren brouwt Doeke Visser, hobbymatig zijn Amelander biertjes. Eerst in zijn woonhuis in Ballum en sinds 2009 in de boerderij aan de Smitteweg, vlak bij Ballum op Ameland. De boerderij draagt de naam “Doekes hiëm”, naar zijn opa die in 1958 de boerderij heeft gebouwd.

 

De boerderij is altijd in het bezit geweest van onze familie en sinds november 2009 woont er dus weer een Doeke Visser in de boerderij.

 

Bieren

Doeke brouwt op het moment de volgende vaste bieren:

Streekbier – gebrouwen met Amelander cranberries
Blondbier – fris en stevig bitter biertje
Amberbier
 – robijnkleurig bier, met een volle frisse smaak
Stoutbier – donker met een volle, robuuste smaak
Tarwebier – heerlijk fris, fruitig en lichttroebel bier
Donker tarwebier – aangenaam, zacht bitter van smaak
Proefbier - gelimiteerde oplage van een experimenteel bier

Daarnaast heeft Doeke met enige regelmaat beperkte hoeveelheden Tripel en Quadruppel

Proeflokaal

Het proeflokaal is een prachtige grote ruimte met houtkachel, een biljart en een echte “beerwall of fame”, met zo’n 1400 verschillende bierflessen en vele bierglazen. 

Het terras is groot, met knusse tafeltjes en met ruime picknicktafels. Er wordt hop gekweekt op het terras en de kinderen (en niet zelden ook de ouders) kunnen zich vermaken op het voetbalveldje. 

Reserveren kan via info@amelanderbier.nl of via 0519-554365. Reserveren kan alleen voor een aankomst tot 14.00 uur. Je mag uiteraard zolang blijven als je wilt (tot sluitingstijd ). Wil je ná 14.00 uur komen? Dan kan dat ook, maar dan geldt natuurlijk dat vol ook echt vol is.

In ons proeflokaal kunt u o.a. een mini-proeverij bestellen met drie bieren en wat Amelander kaas of Amelander droge worst. Een echte aanrader!

Uiteraard kunt u ook een los (tap)biertje bestellen of wat fris, koffie of thee. Naast heerlijk bier, maken we ook een eigen Amelander cranberrylikeurtje, gemaakt met handgeplukte cranberry’s uit de Ballumer duinen.

 

 

Op de site van Doeke Visser kunt u informatie vinden over Amelander bieren en de brouwerij.

Om het bier goed tot zijn recht te laten komen, volgen hier enkele tips: Het bier gist na op de fles, dit houdt in dat er zich op de bodem van de fles een gistdepot bevindt. Het kan geen kwaad dit op te drinken (bevat vitamine B). Wilt u echter een helder biertje, raad hij u aan het flesje 2 dagen voor consumptie op een donkere koele plaats rechtop neer te zetten en niet volledig uit te schenken. De aanbevolen drinktemperatuur is tussen de 6 à 10 graden.

Doeke brouwt het bier met de grootst mogelijke zorg en met veel plezier. Mocht het echter zo zijn dat het niet aan uw eisen voldoet dan hoor hij dat graag van u. Tips zijn ook welkom.

 

Rating: 3.6136363636364 sterren
44 stemmen


NAMAAK ?

Er zijn nu ook drankjes in omloop die suggereren dat deze afkomstig zijn van Ameland zoals oa. het drankje

                     Ameltje

Dit drankje lijkt en smaakt bijvoorbeeld als een Amelander Nobeltje maar is het niet!

Ook staat er op de fles dat dit het de trots van Ameland is, dat het sinds 1828 al gemaakt wordt.

De leverancier zegt in haar reklameboodschap:

"Met de kruidenlikeur Ameltje laat wij u het unieke Amelandergevoel ervaren."

We hebben dit nagevraagd bij echte Amelanders en die hadden op het moment van vragen ( 2013)  nog nooit gehoord van dit drankje. Het is nu algemeen wel bekend dat dit (namaak) drankje wel te koop is

Dit drankje is, op dit moment, niet te verkrijgen op Ameland. Wel op het vaste land bij slechts 1 winkelketen .

Zie dit oude filmpje !!!

De slijter heeft dit drankje uit de handel genomen en verkoopt nu zelf .................. de enige echte Amelander NOBEL

Dus................... Wil je een echt Amelands drankje koop je dus een van de hierboven beschreven drankjes op Ameland dan weet je zeker dat je een echt Amelander drankje hebt en dan hou je de Amelandse economie ook een beetje in stand!!!

 

Graag horen wij wat jullie er van vinden over zowel de "oude" als de nieuwe amelander-drankjes

 

Nog een echte "Neppert"

In Duitsland is er een firma die OOK onder de naam Nobel een drankje produceert en doet vermoeden dat het hier over HET Amelanderdrankje gaat..............maar wij weten wel beter.

 

nb. Uit goede bron wel vernomen dat er een distributeur echte Nobel verhandeld ( met goedkeuring van Nobel-Ameland) in Duitsland op kleine schaal.Ameland en Wijn


Ameland en Wijn

Naast alle likeurtjes/drankjes van Ameland willen wij op deze Amelandgangers-website jullie ook nog even wijzen naar de wijnen die op het eiland verkrijgbaar zijn.

Deze "Amelander-wijn" is gekoppeld aan de naam Egbert Reining

 

Wie is Egbert Reining

Egbert Reining werkte als sommelier/Maître d’hotel  bij verschillende gerenommeerde restaurants op Ameland zoals Amjaad en Hotel Nobel. Met deze ervaring organiseert hij nu ook wijnproeverijen voor zowel de zakelijke- als de particuliere markt

 

Wat is zijn missie

Wijnen van Egbert biedt u een ruim assortiment kwaliteitswijnen met veelal een biologische keurmerk, wijnen met een verhaal en uit de hele wereld. Naast de verkoop van wijnen verzorgt hij ook workshops, wijnproeverijen op ieder gewenste locatie en geeft  u advies over welke wijnen het beste uw gerecht begeleiden.

Voor meer informatie verwijzen wij jullie graag door naar onderstaande website

https://www.wijnenvanegbert.nl/parel-van-ameland/

of ga eens langs bij de winkel

Wijnen van Egbert
J.W. Burgerstraat 10
9161 BH Hollum-Ameland

Email: info@wijnenvanegbert.nl
Tel: 06-10089797

 

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag: 10:30u. tot 17:30u.
zaterdag 10:30u. tot 16:00u.
zondag & maandag gesloten

Rating: 4 sterren
12 stemmen

Wat vinden jullie dan de Amelander drankjes?

Rating: 3.5853658536585 sterren
41 stemmen

En dan nog even dit..................

Hoe lang is een geopende fles drank nog goed?

 

Als je vaak cocktails maakt heb je veel verschillende dranken nodig. Tel daarbij op dat we ook nog geregeld drankflessen opgestuurd krijgen van drankmerken en PR bureaus en je hebt een uitpuilende drankvoorraad. Bij ons verspreidt deze zich over 2 kasten. Als je net als wij het ook leuk vindt om voor je gasten cocktails te maken, is het natuurlijk wel goed om te weten welke drankflessen wel en niet verantwoord zijn om te gebruiken voor cocktails.

Minst lang houdbaar: creamy likeuren

Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren.

NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen. We hebben een keer zelf een vodka likeur met fudge gemaakt. Na een paar maanden begon de fudge likeur te klonteren. Deze hebben we toen meteen weggegooid.

Likeuren op basis van fruit: > 1 jaar

Fruit likeuren kun je langer bewaren al kan de smaak wel veranderen (verzuring of verdunning) als de fles eenmaal geöpend is. Door zelf te ruiken en te proeven kun je dit zelf prima beoordelen.

Spirits boven 25%: > 3 jaar

Spirits als vodka, rum, gin, jenever, NOBELTJE (32%)  en whiskey kun je langer dan 3 jaar bewaren. Hoe sterker de drank hoe langer de drank houdbaar is.

Tips voor bewaren drank

Wil je dat je drank lang goed blijft? Bewaar het dan op koele, droge, donkere plekken in het huis. Licht en warmte heeft een negatief effect op alcohol. Daarnaast is het belangrijk dat je je drankflessen staand bewaart.

 

bron:https://www.cocktailicious.nl/hoe-lang-is-een-geopende-fles-drank-nog-goed/