Deze pagina's beschrijven de activiteiten van de KNRM op de badstranden van Ameland, de badtijden , filmpjes over veilig op strand en in de zee, en verschillende meteorologische websites die je meer inzicht geven over het weer op Ameland

kort om: Zon, Zee en Strand van ons mooiste stukje buitenland...........................Ameland

De kust van Ameland Sinds mensenheugenis zijn zee en strand een bron van inspiratie, maar ook ontspanning. Ameland heeft maar liefst 27 km wit Noordzeestrand, de grote attractie van het eiland. In 2007 heeft Stichting Nederland Schoon de stranden van Ameland zelfs uitgeroepen tot de schoonste stranden van Nederland. U kunt er eindeloos wandelen en uitwaaien, schelpen zoeken of kastelen bouwen en er is ruimte voor sport en spel. In de zomer een paradijs voor jong en oud. Er zijn bewaakte badstranden ter hoogte van de dorpen, waar u veilig en gezellig kunt zwemmen en zonnebaden. Het duinlandschap wordt afgewisseld met dorpjes, bos en natuurgebieden als Langeduinen, Roosduinen, het Oerd, de Hon en een 400 ha. groot kweldergebied ten oosten van Buren: het Nieuwlandsreid. Hiernaast is Ameland het enige waddeneiland waar reeën voorkomen en zijn er een groot aantal zeldzame bloemen en planten te vinden.

Bron Website: Hollum - Ameland

37e Blauwe Vlag voor Ameland

 

 

De badstranden van Ameland voor de 37e keer op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Veilige en schone stranden
De badstranden van Ameland (Hollum, Nes en Buren) mogen voor het 37e jaar de Blauwe Vlag voeren, omdat de stranden voldoen aan de volgende criteria:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit;
  • Het strand wordt schoongehouden;
  • Op het strand bevinden zich voldoende toiletten en afvalbakken;
  • Reddingsmaterialen en een EHBO-post zijn op het strand aanwezig;
  • Ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen, worden voorlichtingsactiviteiten georganiseerd.

.

Kijk voor meer informatie op  www.blauwevlag.nl 

Ameland heeft niet alleen een mooi en schoon strand, er is altijd wel iets te doen of te zien; of het nu op een zonnige zomerdag of tijdens een najaarsstorm is, het blijft genieten! Lange strandwandelingen, schelpen zoeken, zwemmen in de branding, zonnebaden, vliegeren en paardrijden, zomaar een greep uit de vele mogelijkheden die het strand van Ameland u biedt

 

 

Foto: Wethouder Theo Faber en Fabian Kock hijsen blauwe vlag

 

 

Veilige en schone jachthavens en stranden


De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de kandidaten nog aan de vereisten voldoen.

 

Blauwe Vlag


Het is de 37e keer dat de Blauwe Vlaggen in Nederland worden toegekend. Ameland deed al die keren mee. Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

 

bron : https://www.persbureau-ameland.nl 

 

 

Na ruim 20 jaar weer Blauwe Vlag voor strand Ballum

 

De Amelander stranden en de jachthaven zijn voor de 37e keer bekroond met de Blauwe Vlag. Nieuw is dat het strand van Ballum vanaf dit jaar ook weer een zwemwaterlocatie is en de vlag heeft ontvangen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn.

Wethouder Theo Faber overhandigde de Blauwe Vlag aan Fabian Kock, voorzitter van Dorpsbelang Ballum. “Dit is een opsteker voor Ballum en daarmee ook voor Ameland. Heel mooi dat bewoners zich, onder andere via Vrienden van Strand Ballum en het Dorpsbelang, zo in hebben gezet om de blauwe vlag weer terug te krijgen.”

Strand Ballum werd ruim 20 jaar geen Blauwe Vlag toegekend in verband met natuurlijke veranderingen waarbij, naast drijfzand, een zandhaak was ontstaan wat gevaarlijke situaties opleverde. De geul bij de zandhaak is de laatste jaren teruggetrokken en loopt nu meer in Noordelijke richting. Op verzoek is onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het toekennen van een Blauwe Vlag. Uiteindelijk hebben de Gedeputeerde Staten van Fryslân begin 2024 besloten om Ballum aan te wijzen als zwemwaterlocatie. Daarna kon de Blauwe Vlag worden aangevraagd, zodat nu sinds jaren de Blauwe Vlag weer wappert bij strand Ballum.

 

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. Een bijzondere mijlpaal, 200 stranden en jachthavens voeren de Blauwe Vlag in 2024.

 

 

Schone jachthavens en stranden


De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de kandidaten nog aan de vereisten voldoen. De Blauwe Vlag staat ook voor veilige stranden, maar dat betekent niet dat er nooit gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

Het strand van Ameland - het gehele jaar vertier!

 

Op het uitgestrekte strand van Ameland zijn vier strandpaviljoens. Het gehele jaar door kunt u hier genieten van een hapje en een drankje. En dat maakt deze strandpaviljoens ook juist zo uniek want alleen op Ameland zijn de strandpaviljoens écht het hele jaar geopend. Het uitzicht op het strand van Ameland en de Noordzee is prachtig. De strandwachten van de KNRM bewaken de stranden bij de vier strandpaviljoens tussen 1 juni en 15 september. Bij deze badstranden wordt met vlaggen in verschillende kleuren aangegeven of u veilig in zee kunt zwemmen. Bij ieder bewaakt badstrand staat bij de duinovergang een blauw bord. Hierop geeft de gemeente Ameland uitleg over welke activiteiten wel en niet toegestaan zijn op het strand.  Houdt u zich buiten de bewaakte gebieden aan de badtijden. 

De strandpaviljoens hebben verschillende faciliteiten, er kunnen strandstoelen en windschermen gehuurd worden, er zijn douches en toiletten en het is mogelijk een strandrolstoel te lenen.

 Veilige en schone stranden op Ameland

Op Ameland zijn de stranden bij Buren, Nes en Hollum en de jachthaven voor de 33ste keer op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag! De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.

 

Het strand van Ameland in onderdelen

Het getij van de Noordzee is aan het strand goed te merken. Tijdens eb zakt het water tot het zijn laagste stand bereikt; het is dan laagwater. Vervolgens wordt het vloed, het water gaat weer stijgen tot het zijn hoogste stand bereikt; het is hoogwater.

Om de 6 uur wisselen hoog- en laagwater elkaar af. Het strand tussen de hoogwaterlijn en de laagwaterlijn wordt ook wel het natte strand genoemd. Het strand boven de hoogwaterlijn wordt het droge strand genoemd.

Vooral op het natte strand is er van alles te vinden. Naast schelpen óók echte fossielen! Ook zijn er vele levende dieren te zien zoals vogels, kreeftjes en garnalen en de wat minder populaire maar zeker zo mooie kwallen.

Het strand- en duinlandschap op Ameland verandert continu. Door eb en vloed, maar ook de wind (prima voor vliegeren en kite-surfen op Ameland!) draagt zijn steentje bij door kleine hoopjes zand uit te laten groeien tot hele duinen, om deze vervolgens tijdens stormen weer te bedreigen.

 (bron: VVV Ameland)

De stranden van Ameland

(Strandslagen, Duinovergangen en Strandopgangen)

Ik ben de volgende website tegengekomen met alle strandslagen, Duinovergangen en strandopgangen klik hier om naar de website AMELAND.DE te gaan.


Wij werken mee aan het schoonhouden van het strand

Rating: 3.75 sterren
28 stemmen