Nes

 

Met circa 1200 inwoners is Nes één van de grootste dorpen van het waddeneiland Ameland. In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp zijn zowel een aantal fraaie commandeurswoningen als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum.

Commandeurshuisjes
Eén van de oudste commandeurshuisjes van Nes staat in de Rixt van Doniastraat. Dit huisje dateert uit 1625 en is de moeite waard om te bekijken. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht.

De meeste activiteit vindt plaats rond het Kerkplein. Je treft er hotels, cafés, restaurants en winkeltjes. In Nes zijn de meeste restaurants en winkels van het hele eiland. De uitgaansstraat van Nes is de Van Heeckerenstraat. In de zomer is het hier gezellig druk maar buiten het hoogseizoen zul je er een heel andere sfeer ervaren. In totaal zijn er op Ameland maar liefst 39 restaurants en eetcafés gevestigd.

 

Het oudste huis van Nes tref je aan de Rixt van Doniaweg nummer 8. Dit fraaie huis is gebouwd in 1625 en heeft een prachtige gevel.

 

De plaats Nes telt meer dan 50 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Nes (Ameland) voor een overzicht.

Nes heeft de beste uitgaansmogelijkheden van het eiland.

Naast het bezoeken van commandeurshuisjes, kerken en musea is er in het dorpje Nes  qua uitgaan genoeg te doen! Je treft in dit gezellige dorpje de meeste hotels, cafés, restaurants en winkeltjes. Voor jongeren is Nes helemaal een aanrader omdat er ook twee discotheken zijn namelijk Discotheek de Lichtboei en Discotheek Swinging Mill. Het beste dorp om uit te gaan op Ameland is dan ook Nes.

 

De horecagelegenheden mogen op Ameland langer open blijven dan op de andere Waddeneilanden. Als je op Ameland voor 01.30 binnen bent dan mag je zelfs tot 4 uur blijven. Op de andere Waddeneiland is het 'al' om 2.00 uur sluitingstijd.

 

Rating: 4.0384615384615 sterren
26 stemmen