Hollum

Hollum is een dorp op het Nederlandse waddeneiland Ameland in de provincie Friesland.

Hollum ligt aan de Borndiep en is daarmee het meest westelijke van de vier dorpen op Ameland. Met 1.275 inwoners is het ook het grootste dorp van Ameland.

Het dorp heeft maar liefst 53 rijksmonumenten.   Kijk op de pagina  Ga dit bekijken - Musea wat je allemaal kan zien en doen in en rond Hollum. Onderstaand geven we je alvast wat zaken waar je zou kunnen beginnen

Vuurtoren Ameland (Bornrif)

De vuurtoren werd in 1881 gebouwd, in opdracht van Koning Willem III. De toren is ontworpen door Quirinus Harder en werd gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer. De afzonderlijke segmenten zijn naar Ameland verscheept en ter plaatse op elkaar geplaatst. De vuurtoren is 55,3 meter hoog en telt 15 verdiepingen. De trap naar boven heeft 236 treden, exclusief de treden naar de top.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er tijdelijk een zeer zwak noodoptiek op de toren. Hierdoor kreeg de toren de naam schemerlamp. In 1952 werd dit vervangen door een optiek afkomstig van de voormalige vuurtoren het Westhoofd bij Ouddorp. Dit licht heeft een sterkte van 4.400.000 candela.

In 1988 is het oude lichthuis vervangen door een nieuw exemplaar om een radarantenne te kunnen dragen. Dit oude lichthuis staat tegenwoordig op het dak van Maritiem Centrum Abraham Fock te Hollum.

De vuurtoren is sinds 1982 een rijksmonument. Tot 2005 was de vuurtoren tevens in gebruik door de kustwacht. Het eigendom van de vuurtoren is daarna overgegaan naar de gemeente Ameland waarbij de ruimtes in gebruik zijn genomen als museum.

Op ongeveer 80 meter zuidoostelijk van de voet van de toren zijn de voormalige lichtwachterswoningen te vinden.

Sinds eind 2004 is de toren eigendom van de gemeente Ameland en sinds 26 maart 2005 is de toren weer voor toeristen toegankelijk. De toren wordt als expositieruimte gebruikt. Bovenin is een werkkamer ingericht zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt. In 1988 is het oude lichthuis vervangen door een nieuw exemplaar om een radarantenne te kunnen dragen. Dit oude lichthuis staat tegenwoordig op het dak van Maritiem Centrum Abraham Fock te Hollum.

De vuurtoren is sinds 1982 een rijksmonument. Tot 2005 was de vuurtoren tevens in gebruik door de kustwacht. Het eigendom van de vuurtoren is daarna overgegaan naar de gemeente Ameland waarbij de ruimtes in gebruik zijn genomen als museum.

Op ongeveer 80 meter zuidoostelijk van de voet van de toren zijn de voormalige lichtwachterswoningen te vinden.

Sinds eind 2004 is de toren eigendom van de gemeente Ameland en sinds 26 maart 2005 is de toren weer voor toeristen toegankelijk. De toren wordt als expositieruimte gebruikt. Bovenin is een werkkamer ingericht zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

Het Maritiem Centrum Abraham Fock te Hollum is ook de thuis haven van de paardenreddingboot.

Vroeger werden de (roei)reddingboten met vier of zes paarden naar zee getrokken. Als de afstand naar zee door de duinen zwaarder was, werden meer paarden gebruikt. Tot 1940 waren op de meeste reddingstations met een strandreddingboot nog voldoende paarden beschikbaar, omdat ze als werkpaarden ingezet werden in boerenbedrijven, schelpenvisserij of andere beroepstakken. 

Laatste paardenreddingboot Ameland 

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de roeireddingboten uit beeld en voor de zwaardere motorstrandreddingboten werden waterdichte tractoren ingezet. De laatste paardenreddingboot op Ameland werd daardoor een wereldberoemde traditie. Ook de tragedie in 1979, toen acht paarden verdronken bij de lancering van de reddingboot, maakte het fenomeen paardenreddingboot cru gezegd ‘onsterfelijk’. Het machtige schouwspel van de paarden die zich schrap zetten om de zware reddingboot en bootwagen in beweging te brengen, is sinds 1988 een toeristische attractie. Op Ameland is daarvoor het paardenreddingbootmuseum (Maritiem Centrum Abraham Fock ) ontstaan.  

Het houdt de geschiedenis levend. Dankzij paarden zijn in 125 jaar KNRM-geschiedenis duizenden schipbreukelingen gered. 

Demonstratie paardenreddingboot op Ameland

 

Maar liefst 10 stoere paarden trekken de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee tijdens de demonstratie van de paardenreddingboot op Ameland. 

De paardenreddingboot demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft. Het herinnert aan vroegere tijden. Als er tegenwoordig een schip in nood is, vaart de moderne Anna Margaretha  de haven van Ameland uit met hoge snelheid. 

De demonstratie van de paardenreddingboot start vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum Abraham Fock  . De lanceringen vinden plaats op het strand, zuidwest van Hollum, aan het einde van het Tjettepad. Voor actuele data en tijden kunt u het agenda overzicht in de gaten houden. U kunt de demonstraties van de paardenreddingboot op Ameland gratis bijwonen. Klik voor een korte impressie van een demonstratie van de paardenreddingboot

 

Ben je op vakantie op Ameland en wil je nog een dagje uit? Overweeg dan zeker een bezoekje aan het Maritiem Centrum Ameland. Ook zeker leuk voor de kinderen! In het museum leer je alles over het reddingswezen en wordt je maritieme kennis sterk verbeterd. Het is zelfs mogelijk om deel te nemen aan een reddingsactie! 

 

Wat ook tot de mogelijkheden kan zijn is.............ga naar een van de musea in Hollum.

Leer bijvoorbeeld alles over de cultuur en historie van Ameland in deze de museumboerderij Cultuurhistorisch museum Sorgdrager . Hier tref je een expositie aan over het leven op Ameland door de eeuwen heen. Is het een dagje wat minder mooi weer dan is een bezoek aan dit museum een goed alternatief voor het strand of de mooie natuurgebieden

De plaats Hollum telt 53 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Hollum voor een overzicht.

Voor alle overige zaken kijk op de pagina Zien, Doen en Beleven

Rating: 4.0909090909091 sterren
22 stemmen