Ballum

Ballum

Ballum is een prachtig dorpje op Ameland. Het dorpje ligt ten westen van het eiland tussen Hollum en Nes. In het kleinste dorpje van het eiland wonen ongeveer 350 mensen. Vroeger was Ballum de belangrijkste plaats van Ameland. Het is in Ballum iets minder toeristisch in vergelijking tot de andere dorpen van het eiland maar dat maakt het voor ons alleen maar leuker.

Op de plaats van het gemeentehuis stond vroeger het Van Camminghaslot. In het gemeentehuis tref je een expositie over het kasteel dat in 1829 werd gesloopt.

Een groepje mannen van Ameland wil het slot van de Van Cammingha’s herbouwen. Het Camminghaslot, ook wel Jelmerastate of kasteel Cammingha genoemd, was een fraai gebouw dat aan de rand van Ballum stond. Op die plek staat tegenwoordig het gemeentehuis van Ameland.

Stichting Herbouw Camminghaslot maakte onderstaande film, waarin te zien is hoe het slot er uit kan komen te zien.

 

Wijtzo van Cammingha

Vergeet ook zeker niet om de grafsteen van Wijtzo van Cammingha te bezichtigen. De grafsteen is 3,80 meter bij 2,60 meter groot en gemaakt in de 16e eeuw door Vincent Lucas. De grafsteen tref je in het baarhuis op de begraafplaats naast het gemeentehuis.

De plaats Ballum telt 12 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Zie Lijst van rijksmonumenten in Ballum voor een overzicht.

 

Nobel Ballum

Als je op Ameland bent en in het bijzonder als je in Ballum bent dan kan je niet om NOBEL heen ( slijterij, hotel restaurant )

Nobel Hotel Ameland is één van de oudste familiebedrijven van Nederland en misschien wel het beroemdste horeca bedrijf van Ameland. In 1902 schonk overgrootvader Willem Barend Nobel op deze plek zijn gasten voor het eerst ons beroemde Nobeltje. Je verblijf op Ameland is niet compleet zonder een Nobeltje te hebben gedronken. Ik durf zelfs te zeggen dat het voor hun een must is als men  op Ameland zijn en sommige zien dit als een levenselixer voor DE Amelandganger

 

zie voor alle informatie over Nobeltje en/of Nobels de volgende websites www.nobeltje.nl en/of www.nobel.nl/nobeltje

 

Ambachtelijke Dag in Ballum

Jaarlijks wordt in Ballum de Ambachtelijke Dag georganiseerd. Er zijn diverse oude ambachten te zien en veel dorpsbewoners kleden zich in klederdracht zoals men er uit zag in de eerste helft van de vorige eeuw. In de verschillende stands zijn producten te koop die zijn vervaardigd door de ambachtslieden. Het geheel wordt nog gezelliger door muziek, deze dag is zeker een bezoek waard.

Ameland Airport Ballum

Vlakbij Ballum ligt het kleine vliegveld Ameland Airport Ballum. Het vliegveld heeft een grasbaan van 850 x 30 meter. Het vliegveld wordt met name gebruikt voor parachutevluchten en zweefvluchten. Tevens landt de traumahelikopter op Ameland Airport Ballum. Per jaar vinden er ongeveer 5500 vliegbewegingen plaats op dit vliegveld.

Bekijk de bewegingen op het kleine vliegveld Ameland Airport Ballum, via deze webcams

Rating: 3.9473684210526 sterren
19 stemmen